Mucenici

de getix in Dulciuri, 9 Mar 2014 | 859 vizualizari

 

Sursa :http://www.jamilacuisine.ro/mucenici-moldovenesti-reteta-video/

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  • 60 g zahar
  • 225 ml lapte
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 2 oua
  • 25 ml ulei
  • sare
  • coaja de lamaie
  • o lingurita esenta de vanilie
  • 100 g nuca macinata
  • miere

Sirop: 150 ml apa, 75 g zahar, coaja de portocala

Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici:

Se cerne faina.Pregatim maiaua  astfel: amestecam drojdia cu o lingurita rasa de zahar, faina si putin lapte caldut pana se formeaza o pasta .Lasam la dospit.

Adaugam peste faina cernuta, zaharul, sarea, maiaua dospita, ouale,  coaja de lamaie, esenta, laptele caldut putin cate putin si uleiul.Amestecam cu o lingura  de lemn la inceput apoi incepem sa framantam aluatul format pana devine elastic si nelipicios. Lasam la crescut aluatul aproximativ  o ora, acoperit cu un prosop.

Dupe ce aluatul si-a dublat volumul, incepem sa formam mucenicii.  Formam bilute de coca . Luam apoi  cate o bucata si o modelam ca un cordon.Incepem a forma o spirala  pana la jumatatea cordonului, apoi celalalt capat il rulam in sens invers. 

Dupe ca terminam de format  mucenicii, îi asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam iar la crescut cca. 20 min. Inainte de a introduce tava  la cuptor se ung mucenicii cu  galbenus de ou amestecat cu 1  lingura de lapte.  Se lasa la copt pana se rumenesc, aproximativ 20 min. ( depinde de cuptorul fiecaruia) .

Cat se coc mucenicii,pregatim siropul : punem apa la fiert impreuna cu zaharul pana se acesta se topeste. Luam vasul de pe foc si  adaugam coaja de portocala. Lasam  cateva minute apoi scoatem coaja .

Insiropam mucenicii ( siropul nu trebuie sa fie  fierbinte ) apoi cu o pensula ii ungem cu miere si presaram nuca macinata  pe deasupra . Pofta buna !

Mucenicii  traditionali din zona mea, sunt cei fierti si cum nu puteau sa lipseasca am pregatit si din  acestia : se pune la fiert  1-1,5 l apa. Cand apa a juns la punctul de fierbere se introduc mucenicii ( 1 punga cumparata ) si se lasa cca 5-10 minute la fiert . Se adauga zahar ( dupa preferinta :5-6 linguri ),  zahar vanilat (2 plicuri ) , coaja de lamaie, esenta rom, nuca tocata marunt ( 50-100 g ), scortisoara. Se servesc pe data de 9 martie, calzi sau reci ! Eu îi prefer reci !

 

 

RETETA IN IMAGINI

Mucenici-0
Mucenici-1
Mucenici-2
Mucenici-3
Mucenici-4
Mucenici-5
Mucenici-6
Mucenici-7
Mucenici-8
Mucenici-9

COMENTARII (15)

getix

getix 1

11.03.2014, 17:30

multumesc Alina _8

Constelatialeu

Constelatialeu 1

12.03.2014, 07:07

getix

getix 1

15.03.2014, 11:37

Cleme

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!