Mucenici de post

de georgiaskitchen in Dulciuri, 9 Mar 2014 | 2440 vizualizari

 

Astăzi, 9 martie ortodocșii îi prăznuiesc pe cei 40 de mucenici din Sevastia. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împaratului Licinius, care au fost omorâţi prin chinuri în Sevastia Armeniei, fiindcă nu au vrut să renunţe la credinţa creştină.

În această zi comform tradiției, se pregătesc mucenici sau sfințișori și se beau 40 de pahare cu vin roșu.
În tradiția populară tot astăzi se aprind focuri prin curți și grădini pentru purificare, iar pământul se bate cu maiul pentru alungarea frigului.

Pentru această sărbătoare am pregătit și eu mucenici de post, însiropați și presărați cu multă nucă.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 500 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță zahăr
  • un praf de sare
  • 250 ml apă călduță
  • o esență de rom
  • coajă rasă de lămâie
  • Pentru uns:
  • 3-4 linguri zahăr
  • 100 ml apă
  • Sirop:
  • o ceașcă de zahăr
  • 2 cești apă
  • 2 linguri miere esență de rom,
  • vanilie coajă rasă de lămâie
  • Pentru presărat:
  • nucă măcinată
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici de post:

Puneți într-un bol un pumn cu făină și peste, adăgați drojdia pe care o amestecați înainte cu zahărul și 3-4 linguri de apă. Lăsați la crescut  pentru aproximativ 15 minute la loc cald ferit de curenți. 

Restul de făină îl puneți într-un castron, peste care adăugați restul ingredientelor, cu drojdia, mai puțin apa. Începeți să frământați turnând apă puțin câte puțin până aluatul se desprinde de mâini. 

Îl acoperiți cu un prosop curat și îl lăsați să crească la loc cald timp de o oră.

După ce timpul s-a scurs luați mici grămăjoare de aluat și formați mucenicii, după cum vă place, numai în formă de opt să vă iasă...:)))

Îi puneți într-o tavă (eu am pus hârtie de copt și am presărat făină ca să nu se ardă), îi ungeți cu siropul format din cele 4 linguri de zahăr cu apă și îi mai làsați puțin la crescut, apoi îi băgați în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 de minute.

Când s-au copt îi lăsați puțin să se răcească, iar între timp pregătiți siropul, astfel: într-o craticioară puneți zahărul, apa, mierea, esențele și coaja de lămâie și le lăsați să fiarbă la foc mic până se îngroașă. Eu l-am ținut cam 10 minute.

Dați prin sirop mucenicii, apoi scoateții într-un vas mai înalt unul lângă altul, turnați restul de sirop peste ei și presărați nuca măcinată.

Îi serviți bineînțeles, alături de un pahar de vin roșu, sau...40 de pahare...:)))

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici de post" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert mucenici dobrogeni de post