Mucenici moldovenesti

de susu in Dulciuri, 6 Mar 2015 | 8115 vizualizari

 

sursa: Jamila cuisine cu mici modificari, rezultatul exeptional

 

INGREDIENTE

  • Maia:
  • 2 cubulete drojdie 50 gr
  • 2 linguri potrivite de faina
  • 1 lgt zahar un praf de sare
  • Aluat;
  • 1 kg faina buna
  • 450 ml lapte gras
  • 120 gr zahar
  • 3 oua de tara
  • 5 lg ulei
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lgt coaja de portocale
  • 1 lgt coaja lamaie
  • Sirop:
  • 300 ml apa
  • 150 gr zahar
  • 1 lgt coaja portocale
  • esenta de vanilie si rom
  • Pentru uns:
  • 1 ou + 1 galbenus
  • 1 lg lapte
  • Decor:
  • 2 lg miere
  • 1 lg apa calda
  • 200 gr nuca rumenita si macinata
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti:

Ingredientele se scot de la frigider cu cateva ore inainte sa ne apucam de aluat.

1) Punem drojdia intr-un bol mic si o maruntim. Adaugam peste ea zaharul, sarea si putin lapte cald.Punem peste cele doua linguri de faina, amestecam, punem bolul sus si lasam 15 min la dospit.

2) Punem intr-un castron mare faina cernuta si la mijloc facem un gol mare in care punem ouale,coaja de citrice, zaharul si maiaua crescuta.

3) Incepem sa amestecam incorporand usor faina de pe margini. Adaugam treptat si laptele caldut nu  fierbinte. Spre sfarsit punem si uleiul cald si framantam 10-15 min. Punem aluatul intr-un vas     curat, acoperim cu un servet si punem sus la loc cald. Lasam la dospit 1-2 ore.

4) Scoatem aluatul pe blatul putin infainat si-l framantam doar cat sa iasa aerul din el.

5) Stergem blatul de faina, luam cate o bucata de aluat si o intindem in fir subtire pe care-l impletim in doua apoi unim capetele.Rezulta un colacel rotund pe care-l incrucisam obtinand un 8.La intinsul aluatului ne ajutam de ulei caldut intins pe palme ca sa nu se lipeasca aluatul de blat.

6) Asezam mucenicii in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt, ii acoperim cu servet si-i mai           lasam la crescut 15 minute.

7) Programam cuptorul la 150 de grade pentru 15-20 de minute. Dupa ce au crescut ii ungem cu amestecul de ou si lapte si-i dam la cuptorul incalzit  pana se rumenesc usor. Se face testul cu scobitoarea si cand iese curata se scot imediat. Rezulta niste mucenici pufosi, aromati si delicioasi.           
8) Punem la fiert apa cu zaharul lasam doua trei clocote, punem coaja de citrice si esentele, acoperim si inchidem focul. Strecuram lichidul de coaja de portocala si ungem ficare mucenic cu ajutorul unei pensule.

9) Ii lasam pe o tava sa se insiropeze bine, mie imi plac foarte insiropati. Puneti cam 2-3 linguri la un mucenic si daca mai trebuie mai adaugati. Eu am facut cantitate dubla de sirop pentru ca nu s-au insiropat suficient.

10) Ii ungem apoi cu mierea amestecata cu apa si presaram nuca peste

 

TIPS-URI

1

eu am facut cantitate dubla de sirop

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Mucenici moldovenesti 370009
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370010
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370011
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370012
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370013
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370014
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370015
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370016
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370017
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370018
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370019
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370020
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370021
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370022
retete culinare - Mucenici moldovenesti 370023

COMENTARII (8)

mihaelar63 1

08.03.2015, 01:18

monik80 1

09.03.2015, 09:49

mirela0911 1

11.03.2015, 13:46

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D