Mucenici moldovenesti dolofani

de CozonaculDolofan in Dulciuri, 5 Mar 2016 | 899 vizualizari

 

Mucenicii moldovenesti sunt si ei o parte importanta din gastronomia romaneasca traditionala, iar credinciosii cunosc randuiala, punandu-i pe masa, an de an, pe 9 martie.


Vezi reteta

 

INGREDIENTE

  • 50 gr drojdie
  • 6 oua
  • 250ml lapte
  • 100 gr unt
  • 1 kg faina
  • 350 gr zahar (250g aluat – 100g pentru sirop)
  • 250 gr nuca
  • 1 lamaie rasa
  • ½ lingurita sare
  • 4 esente rom
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • miere de albine
Portii: 18
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti dolofani:

Dizolvam drojdia si putin zahar in 2-3 linguri de lapte cald.

Acoperim cu cateva linguri de faina cernuta si lasam, undeva la caldura, maiaua sa creasca. (aprox 15 min)

Cat asteptam ca maiaua sa creasca, topim untul si il punem deoparte sa se raceasca.

Laptele caldut, este foarte important sa fie doar caldut si nu fierbinte, se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, romul (2 dintre cele 4 sticlute)  si zaharul vanilat (2 dintre cele 4 pliculete).

Framantarea: Acum ca maiaua a crescut, e momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile. Facem o mica groapa in muntele de faina si adaugam, pe rand: ouale, maiaua crescuta, laptele in care am incorporat aromele.

Turnam laptele caldut si aromatizat, putin cate putin peste compozitie si amestecam cu grija pana cand compozitia devine omogena.

Framantam! Adaugam treptat untul si framantam pret de 15-20 min.

Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat si il lasam sa creasca aproximativ 30 min.

Impletirea: Aluatul crescut obtinut se imparte in 18 bucati egale.

Fiecare bucata de aluat se imparte la randul ei in 2 si se ruleaza in suluri subtiri pe care apoi le impletim si alcatuim opturile mucenicilor. 

Noi am facut 3 tavi, fiecare tava cu cate 6 mucenici.

In 30-40 minute, cu un cuptor incins la 180 grade, ar trebui sa obtineti mucenici rumeniti si gata de imbaiere siropoasa.

Insiroparea: Intr-un vas incapator preparati siropul: puneti cam 300 ml apa in care adaugati celelalte 2 plicuri de zahar vanilat, celelalte 2 sticlute de rom si 100 g zahar simplu. 

Se amesteca pana la dizolvare, apoi, rand pe rand, sunt scaldati mucenicii si apoi dati cu fata prin miere de albine si miez de nuca. 

Vezi reteta pe site-ul https://www.cozonaculdolofan.ro

 

TIPS-URI

1

Recomandare: pentru obtinearea unui aluat pufos, cerneti faina. Nu strica sa faceti aceasta operatiune de doua ori.

2

Inainte sa dam drumul la prepararea mucenicilor, scoatem toate ingredientele pe masa ca sa se se aclimatizeze pentru cateva ore. Ca si in cazul cozonacilor, e important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430775
retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430791
retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430792
retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430793
retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430794
retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430795
retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430796
retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430797
retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430798
retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430799
retete culinare - Mucenici moldovenesti dolofani 430800

COMENTARII (19)

Andreea Caroline 1

13.03.2016, 19:52

Am incercat reteta ta de mucenici ...au fost deliciosi!!!

Ina 1

23.03.2016, 19:32

perfecti sunt!

Ligia Bxl 1

26.04.2016, 20:16

vaiii ce bine arata

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D