Mucenici muntenesti

de Ela68 in Sirop / Compot, 4 Mar 2013 | 4125 vizualizari

 

De ani de zile prepar mucenici si pana acum reteta o faceam dupa ureche si nu aveau un design corespunzator. Ori se fierbeau prea repede, ori ramaneau prea "al dente". Mi-am dorit intotdeauna ca zeama rezultata sa fie clara, transparenta iar mucenicii sa ramana intregi, iar pe deasupra sa fie si bine fierti. Reteta de mai jos mi-a satisfacut pe deplin dorintele.

 

INGREDIENTE

pentru aluat :

  • 500 gr faina
  • 250 ml apa calduta
  • 1/2 lingurita sare

pentru sirop :

  • 4,5 litri apa ( cantitatea e pentru o oala de 6 kg )
  • 700 gr zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zeama de la o lamaie
  • 300-400 gr nuci
  • 3 fiole esenta rom
  • esenta vanilie ( eu am facuta in casa )
  • scortisoara dupa gust
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici muntenesti:

Preparam mai intai aluatul amestecand intr-un castron faina, apa si sarea. Framantam pana devine elastic si se desprinde de pe maini. Lasam 10 minute la odihnit.

Infainam blatul de lucru si intindem o foaie cu grosimea de 0.5 cm, nu mai mult, caci mucenicii se umfla la fiert si nu e de preferat sa devina prea grosi,  apoi presaram din nou cu faina peste foaie, astfel incat, atunci cand decupam cu aparatul, coca sa se desprinda usor. Ii asezam in tava unii langa altii.

Din cantitatea de mai sus mi-au iesit doua tavi 23x33 cm.
Lasam mucenicii la uscat pana a doua zi, sau daca ne grabim, ii punem 15 minute in cuptorul incins , la foc mediu.

Pentru obtinerea siropului, punem apa cu sarea pe foc si cand incepe sa fiarba adaugam mucenicii. Ii lasam sa fiarba pana ce se ridica la suprafata si adaugam zaharul, lasandu-l sa se topeasca, apoi oprim focul.  Cand sunt aproape de temperatura camerei, adaugam zeama si coaja de lamaie, esentele de rom si vanilie.

La servire, adagam nuca pisata  si scortisoara dupa gust.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Mucenici muntenesti 208491
retete culinare - Mucenici muntenesti 208492
retete culinare - Mucenici muntenesti 208493
retete culinare - Mucenici muntenesti 208494
retete culinare - Mucenici muntenesti 208495
retete culinare - Mucenici muntenesti 208496

COMENTARII (16)

Ela68 1

05.03.2013, 12:49

Rocsi,ii poti incerca, sunt foarte aromati.

danamatei 1

05.03.2013, 13:01

Bucatardinpasiune 1

06.03.2013, 18:44

Arata minunat! O sa-i pregatesc dupa reteta ta pe 9 martie!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21