"Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana

de Mihaela11_jo in Pui, 17 Iul 2011 | 10370 vizualizari

 

"Musakhan" este o mancare specifica palestiniana.
In l.araba "musakhan" inseamna reincalzit.
Mancarea este pregatita cu carne de pui, ceapa calita in ulei de masline cu "sumac" si servita pe paine"taboon".Se decoreaza cu seminte de pin si migdale prajite.
Se mananca cu mana.
Painea "taboon"( cititi tabun) este o paine plata specifica tarilor Orientului Mijlociu , un fel de lipie care se coace pe un cuptor rotund bombat , numit"saj".
Se serveste la restaurantele de strada sub forma de sandvici cu hummus, falafel sau carne( shawarma).
Caracteristica acestei mancari este cantitatea mare de ceapa si parafrazandu-l pe Nicolae Labis " gatesc si plang...gatesc".

 

INGREDIENTE

  • 1 pui taiat in sferturi
  • 3 linguri condiment macinat marunt pentru pui(piper alb,coriandru,ghimbir,cuisoare,cardamom)
  • sucul de la o lamaie
  • 1 lingurita de sare
  • 1,5 kg ceapa curatata de coaja si taiata marunt
  • 1/2 cana ulei de masline
  • 4 linguri “ sumac”
  • 2 linguri condiment mixt macinat(piper de Jamaica, cuisoare,coriandru,ghimbir,cardamom,scortisoara,foi de dafin)
  • 2 lingurite de sare
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • 5-6 lipii de paine  “taboon”( lipii facute pe un gratar convex)
  • 4 linguri seminte de pin
  • 4 linguri migdale
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana:

Puiul se curata cu o zi inainte , se sareaza si se condimenteaza cu condimentul pentru pui. Se pune intr-o farfurie adanca si se stropeste cu 2 linguri ulei de masline si sucul de la o lamaie. Se lasa la frigider pana a doua zi.

Intr-o cratita de fiert subpresiune se fierbe puiul cu 1/2lingurita de sare, 2 morcovi si o ceapa intrega 35 de minute.Se scoate pe un platou si se lasa sa se raceasca.

Ceapa se taie bucatele putin mai mari( 1,5 cm)  si se caleste intr-o cratita antiaderenta cu uleiul de masline, condimentul mixt , sare si sumac. Se reduce focul , se acopere cu un capac si se lasa sa fiarba 20 de minute

Se unge o tava de cuptor antiaderenta cu putin ulei de masline si se aseaza primul strat de lipii. Se pune peste lipii jumatate din cantitatea de ceapa calita. Se suprapune cu al 2-lea strat de lipii, care de asemenea se acopere cu restul de ceapa calita. Se pun deasupra acestui strat bucatile de pui racite.( Se numeste pui “ reincalzit”)

Se mai presara cu putin sumac si se da la cuptorul preincalzit pana se rumenesc. Se decoreaza cu semintele de pin si migdale prajite.

Este o mancare care se serveste  cu mana, rupand mici bucati de lipie cu ceapa din tava. Se pot servi cu salata arabeasca,muraturi, iaurt,salata de sfecla, salata de ardei copti sau salata de castraveti cu iaurt” tzatziki”

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Am pus cantitatile necesare pentru un pui( 4 portii), deoarece aici se gateste pentru mese festive cu minimum 10 pui.

2

Supa de pui se strecoara, se pastreaza doar morcovii si se fierbe cu taitei( dupa principiul nimic nu se arunca).

3

Se foloseste o cantitate foarte mare de ceapa si ulei de masline, care imbiba lipiile si le dau o aroma deosebita.

4

Sumac este un condiment obtinut  din semintele unei plante din genul Rhus,familia Anacardiaceae . Acesti arbusti  cresc în regiunile subtropicale şi temperate din întreaga lume, în special în Africa şi America de Nord . Fructele formeaza  ciorchini de culoare roşie  si dupa  uscare se macina pentru a obtine  un condiment picant de culoare intensa rosu-violet. In vechea limba araba summaq insemna rosu. Se foloseste mult in bucataria Orientului Mijlociu pentru gustul acrisor pe care il da salatelor si mancarurilor. De asemenea este una din componentele condimentului arab “za’atar”. In America de Nord, din fructe se prepara o bautura racoritoare , cunoscuta sub numele de “limonada indiana “ sau “ suc de rhus”.  

Daca ti-a placut reteta noastra ""Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Pui Kiev