Muschiuleti de vita cu sos bordelaise

de Lia_ in Vita, 17 Ian 2014 | 4956 vizualizari

 

Supa concentrata din carne si legume ramasa de la o uriasa salata de boeuf, am scazut-o pana la cca. o cana si jumatate si cu aceasta am inlocuit cu succes demi-glace-ul pe care trebuia sa il pun in sosul bordelaise, un sos din vin, probabil cel mai gustos pe care l-am mancat vreodata la o friptura. Friptura din carne de vita eu stiam sa o prepar inabusita indelung ca sa fie bine patrunsa. Sotul meu renuntase la acest fel de mancare pe motiv ca este prea inecacioasa. La Ioana Cocian am vazut ca ea o frige maxim 5 minute pe fiecare parte. Cand a gustat-o m-a intrebat daca am cumparat eu alta carne, mi-a spus ca, in sfarsit mananca o friptura care sa ii placa. Este suculenta si cu gust. Desigur, carnea este una tanara, deschisa la culoare asa cum se vede in pozele din timpul prepararii.

 

INGREDIENTE

  • PENTRU FRIPTURA
  • 500 g muschi vita
  • 1 lingura piper negru boabe
  • sare de mare
  • 2 fire rozmarin (am pus de la plic)
  • PENTRU SOSUL BORDELAISE
  • 1/2 cana vin rosu sec (Pinot Noir, Merlot)
  • 1 fir cimbru
  • 1 foaie dafin
  • 1 lingura ceapa rosie tocata
  • 1/2 lingurita piper negru boabe
  • 3 linguri cu varf demi-glace (am inlocuit cu 1+1/2 cana supa concentrata)
  • 1 lingurita rasa amidon (sau faina)
  • 2 linguri unt rece
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Muschiuleti de vita cu sos bordelaise:

PREPARARE FRIPTURA

1.Intr-un mojar se striveste piperul negru cu sarea de mare daca este boabe. Se adauga rozmarinul tocat marunt. Se imprastie acest amestec pe blatul de lucru.

3.Se taie muschiul de vita felii de 3 cm grosime daca este mare. Eu am gatit cu muschiuleti, n-a mai fost cazul. Se trec feliile prin condimentele de pe masa.

3.Se incing 3 linguri de ulei intr-o tigaie. Se adauga feliile de vita (cate 2-3 o data, nu le inghesuiti in tigaie). Se prajesc pe prima parte 5 minute, apoi se intorc si se se prajesc 4 minute si pe a doua parte.

Daca o doriti carnea in sange: 2.5 minute/parte sau varianta mediu facuta, sa ramana roz la mijloc: 4 minute/prima parte si 3 pe cealalta parte.

4.Prajiti restul de carne daca a ramas. Se scoate carnea pe o farfurie si se acopera cu folie de aluminiu pana e gata sosul.

PREPARARE SOS BORDELAISE

1.Se pun: vinul, ceapa, cimbrul, dafinul si piperul boabe intr-o craticioara la fiert. Se fierb la foc mediu pana vinul scade aproape de tot (raman cam 2 linguri).

2.Se adauga demi-glace si amidonul/faina dizolvata intr-o lingura de apa si se amesteca pana se dizolva complet si sosul ajunge la fierbere. Se fierbe 2 minute din acel moment.

Eu am pus supa concentrata si am scazut-o la jumatate, spre final am adaugat amidonul dizolvat.

3.Daca doriti un sos mai legat, mai adaugati amidon/faina.

4.Se strecoara sosul si se pune pe foc mic (eu nu l-am strecurat). Se adauga in sos untul taiat cubulete, pe rand, fiecare transa adaugandu-se cand transa anterioara se dizolvata complet.

5.Se gusta sosul de sare si se adauga daca e cazul (nu este cazul, demi-glace sau supa sunt deja sarate).

6.Se serveste muschiul cu piure de cartofi si stropit cu sosul bordelaise.

Sa va fie de folos!

 

 

TIPS-URI

1

Daca muschiul este mai maricel, se taie felii de 3 cm grosime.

2

Puteti folosi vin de tara si tot bun va fi. Am probat.

RETETA IN IMAGINI

Muschiuleti de vita cu sos bordelaise-0
Muschiuleti de vita cu sos bordelaise-1
Muschiuleti de vita cu sos bordelaise-2
Muschiuleti de vita cu sos bordelaise-3

COMENTARII (31)

Panacris

Panacris 1

18.01.2014, 20:39

Lia_

Lia_ 1

19.01.2014, 07:50

Crristinicilor, Roxana

bucataras, alaturi merge un vin dintr-acela care iti placea tie

Alexandra Burz

Alexandra Burz 1

22.01.2014, 23:45

super bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24

Supă cremă cu fructe de mare

de Bunica 6

Supă cremă cu...

ieri la 19:12