Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua

de Adinuta in Porc, 2 Noi 2010 | 4544 vizualizari

 

Cand cunosti pe cineva dintr-o tara straina, unul dintre cele mai interesante lucruri pe care il poti afla este legat de cultura sa gastronomica. De altfel, poate cel mai simplu mod de a te imprieteni cu cineva este sa il ai la masa, unde, deasupra unei farfurii cu mancare, conversatia se leaga mai bine, diferentele devin subiect de dezbateri si de apropiere.

Pentru ca ma aflu intr-o tara careia de ceva vreme ii spun acasa, dar in care inca sunt o straina, cele mai firesti prietenii pe care le leg in continuare aici sunt cu alte persoane, la fel de straine ca si mine, care incearca sa se integreze in lumea poloneza. De aceea, cand noul meu prieten indonezian mi-a propus sa imi gateasca ceva traditional din tara lui, am fost extrem de incantata.

Incercarile mele de a-l fotografia la lucru n-au avut mari sorti de izbanda, intrucat s-a dovedit destul de timid in fata camerei de fotografiat, asa ca am abandonat ideea, din dorinta de a-l incuraja sa mai revina. Cand un barbat iti gateste, e mai indicat sa nu il sperii din prima in bucatarie, ca alta data e posibil sa nu mai pupi asa ceva :)) Am reusit sa ii fac o poza cand taia ceapa, apoi s-a foit atat de mult, incat l-am lasat in pace. Asa ca am stat cuminte si l-am observat in timp ce impreuna cu prietenul lui Ali, au pregatit Nasi Goreg – un orez calit cu legume si carne, fara strop de ulei. Eu am avut indeltnicirea cea mai placuta, aceea de a gusta, pentru ca mancarea indoneziana este destul de picanta si nu au vrut sa ne ucida de la prima masa.

Ce pot sa spun e ca am ramas uimita de faptul ca la prajire nu a folosit ulei, iar ca legumele adaugate la sfarsit, cat sa fie incalzite si incorporate in mancare, au ramas crude, insa foarte gustoase. Desi de cateva luni nu mai mananc carne, daca este vorba de o reteta inedita, atunci revin la obieciurile mele carnivore. Si nu mi-a parut rau: este sanatoasa, gustoasa, simplu de preparat. Un alt lucru interesant pe care l-am aflat este ca indonezienii nu folosesc furculita decat foarte rar, iar acest fel de mancare se serveste fie cu lingura, fie cu mana.

Ei bine, a doua zi, pentru ca inca mai aveam ingredientele necesare, iar totul imi era proaspat in minte, am refacut reteta de orez copt. Singurul neajuns a fost ca a trebuit sa cumpar terasi, un fel de pasta din creveti ... iar trimisul la cumparaturi s-a intors cu sos teriaki si ca sa "nu ma prind" cica de gresala, a scris cu markerul terasi pe plic :)) Chiar si asa, a iesit foarte bun si sper sa va placa si voua!

 

INGREDIENTE

 

  • O rosie sau doua
  • 300 grame carne tocata porc
  • 200 grame orez in pungi individuale
  • Legume taiate fasii (am folosit un amestec chinezesc cu ciuperci, varza, morcovi) si inca unul de legume pentru supa – in principiu, folositi ce legume aveti prin frigider)
  • O ceapa alba
  • O ceapa rosie
  • Sare
  • Piper
  • Chilli sau sos chilli
  • Pasta terasi
  • Porumb din conserva
  • Ceapa prajita uscata
  • 2 oua
  • Ulei de masline pentru omleta
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua:

Pasul 1: Intr-o oala se pune apa cu sare la fiert, iar cand da in clocot se pune orezul. Se fierbe, apoi se scurge apa si se lasa la racit. (Se poate pune putin ulei in apa la fiert - optional)

Pasul 2: Se taie ceapa pestisori, iar rosiile se taie si se dau prin blender cu un chilli proaspat sau cu sos chilli si un pic de pasta terasi. Intr-o tigaie de care nu se prinde se pune ceapa, carnea, sare, piper, un praf de ardei iute daca va place mai picant. Se pune pe foc si se caleste, pana cand carnea devine albicioasa, amestecand continuu. Se pune si sosul de rosii, se amesteca, iar cand incepe sa scada, se pune si orezul fiert. Se caleste in continuare. Cand este aproape gata, se adauga legumele taiate si o mana de porumb din conserva. Se sareaza si pipereaza, se mai amesteca putin si se opreste.

Pasul 3: Se sparg ouale si se amesteca bine cu sare si un praf de ardei iute. Se face o omleta care se prajeste pe ambele parti. Se rastoarna pe un fund de lemn si se taie fidelute.

Pasul 4: Pe o farfurie se pune orezul, deasupra se presara ceapa calita si uscata si fidelutele de omleta. Se decoreaza cu verdeata. Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua 60028
retete culinare - Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua 60029
retete culinare - Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua 60030
retete culinare - Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua 60032
retete culinare - Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua 60033
retete culinare - Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua 60034
retete culinare - Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua 60035
retete culinare - Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua 60036
retete culinare - Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua 60037

COMENTARII (13)

Adinuta 1

03.11.2010, 11:25

bai, egoistelor!! io fac declaratii aici, sunt cu chef de iubit de dimineata, sunt generoasa, spun ca va ador pe toate si in loc sa primesc "si noi te iubim, adinuto!"... primesc "capul adinutei vrem, brutus, etc"... ceapa voastra!

vanilla 1

03.11.2010, 12:38

fff interesant!

elena1988 1

08.02.2011, 10:11

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pogacele cu cascaval

de Rocsi 9

Pogacele cu...

ieri la 22:28

Fursecuri umplute cu nuca de cocos

de nadea68 5

Fursecuri umplute...

ieri la 21:55

Ciuperci umplute cu praz si mozzarella

de GeorgiG 4

Ciuperci umplute...

ieri la 20:59