Negresa cu caramel, nuca si bezea

de laura_n in Prajituri, 5 Ian 2014 | 24878 vizualizari

 

Imi venise asa o pofta ...nu, nu... e pofta normala, obisnuita, din popor :))))

 

INGREDIENTE

  • pt negresa:
  • 170 gr unt moale
  • 5 galbenusuri
  • 130 gr zahar brut
  • 100 gr ciocolata topita
  • 1 cana lapte dulce
  • 250 - 280 gr faina
  • 1 praf copt
  • 3 lg cacao neagra
  • seminte vanilie
  • 1 cana nuca tocata grosier
  • pt. caramel:
  • 6 linguri zahar brut
  • 50 gr smantana
  • 70 gr unt
  • pt bezea
  • 5 albusuri
  • 5 lg zahar alb
  • 1 praf sare
Portii: 25
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Negresa cu caramel, nuca si bezea:

Untul moale, semintele de vanilie si zaharul le mixam spuma foarte bine. Adaugam ciocolata topita, cacaoa. Adaugam cate un galbenus, amestecand in continuare. Laptele il turnam putin cate putin, mixand bine dupa fiecare portie, pana il inludem pe tot in compozitie. Urmeaza nuca tocata mare. Faina si praful de copt le adaugam la sfarsit, incorporand bine.

Pornim cuptorul.

Pregatim o tava dreptunghiulara cu hartie de copt si turnam compozitia. Dam la copt, la foc mediu, cam 40-50 minute.

Intre timp, pregatim caramelul. Punem la caramelizat zaharul, intr-un vas, pe foc. Lasam sa se topeasca, amestecand cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a topit, adaugam smantana si lasam sa sfaraie si apoi amestecam ca sa se fluidizeze si sa se omogenizeze. La sfarsit, luam de pe foc si adaugam untul, amestecand energic cu un tel. Atentie sa nu va opariti. Adaugam si nuca si lasam la racit.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Cand se intareste spuma de albusuri, adaugam cate o lingura zahar si mixam bine, bine, cam 20 minute in total. 

Dupa ce s-a copt, scoatem negresa din cuptor, lasam un pic la racit, apoi turnam caramelul cu nuca, la sfarsit asezam bezeaua sau spuma de albusuri si mai dam la copt cam 5 minute la foc iute, cat sa se rumeneasca un pic bezeaua. 

Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, o scoatem din tava si presaram fulgi de ciocolata deasupra. O portionam si servim pe indelete o portie delicioasa!

 

TIPS-URI

1

Aici fac mentiunea ca era necesar mai mult zahar pt a iesi o bezea tare, insa eu am preferat o bezea mai moale, dat fiind faptul ca era destul de dulce caramelul si negresa.

2

ingredientele costa aproximativ 30 lei.

3

este foarte satioasa.

4

atentie cand alegeti nuca, sa nu se strecoare vreo coaja.

5

caramelul trebuie sa iasa un pic mai fluid ca sa se poata turna usor peste negresa si sa o si patrunda in acelasi timp.

6

am folosit o tava mica 35 x 20 cm ...aproximativ

RETETA IN IMAGINI

Negresa cu caramel, nuca si bezea-0
Negresa cu caramel, nuca si bezea-1
Negresa cu caramel, nuca si bezea-2
Negresa cu caramel, nuca si bezea-3
Negresa cu caramel, nuca si bezea-4
Negresa cu caramel, nuca si bezea-5
Negresa cu caramel, nuca si bezea-6
Negresa cu caramel, nuca si bezea-7
Negresa cu caramel, nuca si bezea-8

COMENTARII (42)

Ligia Bxl

Ligia Bxl 1

28.05.2014, 12:07

o bunatate

Giana

Giana 1

28.05.2014, 12:35

Super faina

Raluca57

Raluca57 1

17.04.2016, 18:55

Ce bunatate! Cata nuca pun in caramel? Multumesc

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!