Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan”

de Mihaela11_jo in Prajituri, 1 Sep 2011 | 5603 vizualizari

 

Nopti libaneze este un desert foarte popular in tarile arabe si cu foarte multe variante.
O varianta foarte practica este Nopti libaneze in cupe; se decoreaza simplu presarand fistic sau cu banane feliate.

 

INGREDIENTE

  • Budinca de gris  
  • 8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml )  
  • 1 cana si jumatate de gris(l.araba:”smid”)  
  • 1 lingurita granule de mastica  
  • 8 linguri de zahar  
  • 3 linguri apa de roze  
  • 3 linguri apa de flori de portocal
  • Smantana  
  • 2 cani de smantana ( l.araba:”gheşta”)  
  • 1 lingura de zahar pudra  
  • 1 plic de zahar vanilat  
  • Siropul de zahar(l.araba:“attar”)  
  • 1 cana de zahar brun(  sau zahar tos)  
  • 3/4cana de apa  
  • 1 lingurita suc de lamaie  
  • 1 lingura apa de flori de portocal  
  • Pentru decor  
  • 1 cana de fistic zdrobit  
  • 4 banane  
  • cirese confiate  
  • frunze de menta verde
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan”:

Budinca de gris

Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pun pe aragaz la foc mediu amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Cand incep sa fiarba se reduce focul la minim si se adauga mastica macinata pudra. Se amesteca incontinuu pana s-a ingrosat si a fiert( cca 5 minute). Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si apa de flori de portocal ; se amesteca bine pentru a se uniformiza si se toarna in cupe astfel incat sa ramana loc si pentru stratul de smantana. Se lasa sa se racesca cca jumatate de ora

Smantana

Intr-un bol ,pe care il punem intr-un vas cu gheata, se mixeaza smantana la viteza cea mai mica a mixerului pana devine spumoasa; se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se toarna peste budinca de gris racita complet. Se presara cu fisticul. Se da la rece cel putin 4 ore.

Siropul de zahar

Intr-un vas de inox se amesteca apa si zaharul; se pune pe aragaz la foc mediu si cand incepe sa fiarba se adauga sucul de lamaie. Se reduce focul , se acopere si se lasa sa fiarba 15 minute pana se ingroasa. Se adauga apa de flori de portocal si se lasa sa se raceasca complet, apoi se pune la frigider. Siropul se poate pastra la frigider pana la 1 luna.

Prajitura se poate pastra la frigider pana la 5 zile. Inainte de servire se decoreaza cupele cu felii de banana,frunze de menta verde si cirese confiate. Se toarna sirop de zahar peste prajitura in functie de gust.

Exista o mare varietate de retete pentru acest desert; unele specifica adaugarea a 2 oua in budinca de gris dup ce se ia de pe foc.Dar, considerand caldurile verii, nu prea prefer prajiturile cu oua crude.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123595
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123596
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123597
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123598
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123599
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123600
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123601
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123602
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123603
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123604
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123607
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123608
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123609
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123610
retete culinare - Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan” 123611

COMENTARII (22)

anomisana 1

04.09.2011, 22:15

Foarte......bun, savuros şi încă 100 de superlative. Oare se gaseşte mastică în România?

VERONICA2607 1

19.03.2012, 17:17

Mihaela11_jo 1

22.03.2012, 09:04

Ana
veronica

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S