Ochi de paun

de Corinuta in Prajituri, 7 Feb 2016 | 1520 vizualizari

 

O prajitura delicioasa, fara creme, dar numai buna la ceai sau cafea. :X

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 500 g faina
  • 150 g unt 82% grasime
  • 30 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 150 ml lapte caldut
  • 3 galbenusuri
  • putina coaja rasa de lamaie

Pentru umplutura:

  • un compot de visine de 800ml
  • 3 albusuri
  • 100 g zahar
  • 200 g mac macinat
  • 1 plic zahar vanilat
  • 6 linguri gem (de maciese am pus eu)
  • 3 linguri zahar pudra
Portii: 3
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ochi de paun:

Prima data pregatim aluatul: amestecam drojdia cu zaharul si putin lapte caldut pana se lichefiaza, adaugam o lingura plina cu faina si lasam cateva minute sa dospeasca maiaua.

Amestecam bine cu mainile faina cu untul taiat cubulete, adaugam galbenusurile, coaja de lamaie si laptele, apoi maiaua si framantam 5 minute. Acoperim bolul in care am pus aluatul cu o folie de plastic si un prosop curat si-l lasam 30 de minute sa dospeasca.

Pentru umplutura: visinele din compot le punem la scurs intr-o sita. Albusurile le mixam bine cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul in ploaie si zaharul vanilat si mixam pana se topeste. Oprim mixerul si adaugam macul macinat, amestecand incet cu o spatula.

Impartim totul in 3 parti egale: aluatul, visinele si spuma de albusuri cu mac. Preincalzim cuptorul la 180-200 de grade.

Intindem cate o foaie subtire de aluat lunga cat tava de la aragaz si lata cam cat 3 palme. O ungem cu 2 linguri de gem, iar pe lateralele lungi ale foii insiram visinele una langa alta, apoi rulam spre interior, lasand la mijloc un culoar de vreo 2-3 degete. Repetam operatiunea inca de 2 ori cu celelalte 2 bucati de aluat ramase.

Taiem o hartie de copt in 3 parti egale pe lungime si le asezam in tava. Pe fiecare fasie de hartie asezam cate o foaie rulata, avand grija sa ridicam marginile hartiei de copt ca sa nu se lipeasca cele 3 rulade intre ele. 

Dupa ce le-am asezat in tava, punem si umplutura de albusuri in culoarul gol din mijloc cu ajutorul unei lingurite, o intindem cu grija sa nu manjim foile deasupra. Le dam la cuptorul incins pentru aprox. 40 de minute, sau pana incep sa se rumeneasca usor deasupra.

Dupa ce le scoatem din cuptor, le acoperim cu un prosop de bucatarie curat, apoi cu o punga si cu inca un prosop. Le lasam asa pana se racesc 2-3 ore sau de seara pana dimineata.

Le pudram cu mult zahar pudra si apoi le putem felia si servi.

Pofta buna!

 

 

TIPS-URI

1

macul il puteti inlocui cu nuca macinata (mie imi este cam rau de la nuci si preferam cu totii macul inn prajituri)

2

gemul este optional, nu e obligatoriu ca foile sa fie unse

RETETA IN IMAGINI

Ochi de paun-0
Ochi de paun-1
Ochi de paun-2

COMENTARII (37)

ancutsa

ancutsa 1

19.07.2016, 18:07

Arata minunat!

Xandrinne

Xandrinne 1

16.08.2016, 13:02

Panacris

Panacris 1

08.12.2016, 09:22

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paine cu masline si fulgi de ovaz

de Rocsi 9

Paine cu masline...

ieri la 21:23

Briose din cartofi si branza in crusta de cascaval

de Rux 9

Briose din...

ieri la 19:37

Negresa cu glazura de ciocolata

de Aletta 4

Negresa cu...

ieri la 16:55

Friptura de porc in sos dulce acrisor

de stefy_a 3

Friptura de porc...

ieri la 12:01