Orez Biryani (Biryani rice)

de biancas76 in Pui, 14 Iul 2010 | 6215 vizualizari

 

Biryani este felul principal in lumea araba, cu carne, peste, sau pui, reteta difera de la tara la tara fiecare avand secretul sau.

Va scriu cantitatile pentru a face orez pentru 4 sau 6 persoane, eu am gatit pentru mai multe:
Asadar reteta:

 

INGREDIENTE

  • 1 pui sau cateva pulpe de pui
  • 4 morcovi
  • 500 g orez basmati
  • 3 cepe mari
  • 200 g alune
  • Condiment pentru vin
  • Curcuma
  • Sofran
  • Mazare
  • Cartofi
  • Ulei de masline
  • Pentru salsa
  • catvea rosii
  • castraveti
  • ceapa
  • patrunjel
  • otet
  • ulei masline
  • Pentru sos
  • o cutie sos de rosii
  • condimente de vin
  • pasta ungureasca de boia
  • supa de pui
  • chili (optional)
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Orez Biryani (Biryani rice):

Puiul se curata, se taie in bucati mai mici si se pune la fiert in apa. Condimentul pentru vin se adauga in apa in care fierbe puiul. In supa se pun 2-3 cartofi taiati in 4 care se vor folosi pentru sos.

Cand e aproape gata puiul se scoate afara (apa nu se arunca) si se pune intr-o tava unsa cu putin ulei si se da la cuptor sa se rumeneasca.

Intre timp pregatim orezul si legumele. Morcovii se taie jumatati de rondele, ceapa se taie rondele mari, cartofii patratele mici. Intr-o tigaie se pun alunele putin la prajit dupa care se scot pe o farfurie. Se adauga ulei in tigaie si se calesc pe rand ceapa,morcovii, apoi mazarea si cartofii. Se scot si se aseaza pe o farfurie.

Orezul se pune la fiert astfel: se spala si se masoara cu o cana. Masura e urmatoarea: la o cana de orez se pune o cana jumatate de apa. Focul se da tare pana cand incepe sa fiarba dupa care se acopera si se lasa la foc mic 15 minute fix. Cand e gata se rastoarna pe un platou. Se condimenteaza cu curcuma si sofran. Curcuma se pune pentru a-i da culoarea portocalie orezului.

Aranjarea platoului:

Se pregateste un platou pe care se pune orezul.

Peste orez se pune un strat de ceapa,apoi un strat de morcovi,  apoi mazarea si cartofii, ultimele asezate fiind alunele. Peste legume si alune se aseaza carnea scoasa din cuptor.

Se serveste cu o salata (salsa) de rosii, castraveti si ceapa taiate foarte marunt  peste care se presara patrunjel proaspat si cu sos pentru biryani.

Sosul se prepara astfel:

O cutie de suc de rosii se amesteca cu supa ramasa de la pui. Condimente de vin daca mai aveti se dau prin rasnita si se adauga la sos, Se adauga si cartofii fierti in supa si pasta ungureasca de boia. Se pot face doua sosuri, unul dulce si altul picant, in cel din urma se adauga chilli.

Este o mancare deosebit de gustoasa si aspectoasa.

Va doresc pofta buna!!!

 

RETETA IN IMAGINI

Orez Biryani (Biryani rice)-0
Orez Biryani (Biryani rice)-1
Orez Biryani (Biryani rice)-2
Orez Biryani (Biryani rice)-3
Orez Biryani (Biryani rice)-4
Orez Biryani (Biryani rice)-5
Orez Biryani (Biryani rice)-6
Orez Biryani (Biryani rice)-7
Orez Biryani (Biryani rice)-8
Orez Biryani (Biryani rice)-9
Orez Biryani (Biryani rice)-10
Orez Biryani (Biryani rice)-11
Orez Biryani (Biryani rice)-12
Orez Biryani (Biryani rice)-13
Orez Biryani (Biryani rice)-14

COMENTARII (12)

biancas76

biancas76 1

19.07.2010, 00:05

Multumesc Nadina, esti draguta

elena1988

elena1988 1

19.01.2011, 12:44

bejenariualina

bejenariualina 1

27.01.2011, 11:14

pentru cei care au dificultati in a gasi condimente pentru retete asiatice: http://www.asianhomegourmet-online.ro/retete-indiene-indian-biryani-rice-391.html

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!