Ostropel de pui, cu mamaliguta

de RODIMUR in Pui, 21 Sep 2018 | 4223 vizualizari

 

Unii consideră că ostropelul este o mâncare specific românească, mai ales că originea cuvântului trece drept necunoscută. Dincolo de opinii care încă nu sunt certe, rămâne acest preparat gustos, consistent, ușor de făcut și oarecum economic. Eu l-am făcut și dietetic, pentru că n-am adăugat făină la sos, considerând că ingredientele lasă un sos suficient de bun, fără factori de îngroșare.

 

INGREDIENTE

  • 6 pulpe superioare de pui
  • 2 cepe
  • 2 roșii mari
  • 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 lingură de oțet
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 frunză de dafin
  • ulei
  • sare
  • piper
  • 100 ml de apă (suc de roșii)
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 3
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ostropel de pui, cu mamaliguta:

Se curăță pulpele de tuleie, se spală și se scurg de apă, după care se prăjesc în ulei pe ambele fețe, până ce se pătrund ușor.

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se pun în cratiță, peste pulpe, la călit. Se adaugă un pahar de apă.

Se spală roșiile, se taie mărunt și se adaugă în cratiță. Ingredientele se fierb înăbușit la foc mediu, până ce lichidul lăsat de roșii mai scade puțin. 

Se adaugă frunza de dafin, și oțetul diluat în apă (sau în suc de roșii) și se lasă mâncarea la fiert înăbușit.

Se adaugă zahărul, sarea și piperul și se verifică, folosind o furculiță, dacă pulpele sunt fierte.

Când sosul a mai scăzut (dar a rămas suficient, totuși, pentru a servi toată carnea) și pulpele sunt fierte, se oprește focul de la aragaz.

Se aleg și se spală frunzele de pătrunjel, se toacă fin și se presară peste ostropel.

Cel mai bine se servește cu mămăliguță caldă, dar mai există și alternativa asocierii cu un pireu de cartofi. 

TIPS-URI

1

Pregătiți din timp ingredientele (spălare, tăiere...)

2

Nu adăugați ceapa la călit, decât după ce pulpele s-au pătruns puțin.

3

Preparați înăbușit mâncarea.

4

Carnea de pui fierbe relativ repede, așa că verificați când este fiartă, ca să n-o lăsați mai mult decât trebuie și să se desfacă de pe os.

5

Nu lăsați sosul să scadă de tot, pentru că va fi necesar la servire. În afară de asta, există și riscul ca mâncarea să se prindă de fundul vasului, dacă sosul scade prea mult.

6

Presărați pătrunjelul tocat când ostropelul este gata, la servire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ostropel de pui, cu mamaliguta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

RODIMUR 1

22.09.2018, 20:15

Mulțumesc pentru apreciere, Rocsi, te-aș servi cu mare drag, dar l-am terminat astăzi la amiază...!

cristinutanicolita 1

05.10.2018, 15:04

Tare bun!

RODIMUR 1

05.10.2018, 16:01

Mulțumesc mult, Cristinuța!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Pui cu orez si legume la cuptor