Oua posate cu sos bourguignon

de Catalina L in Aperitive / Garnituri, 15 Mar 2016 | 496 vizualizari

 

Dupa Supa crema Du Barry, va prezint reteta care trebuia realizata dupa a 2a saptamana de curs. Cum va spuneam deja in prima reteta publicata, aveti aici reteta oficiala livrata de un curs gratuit de bucatarie organizat de specialisti francezi- MOOC cuisine de l'Afpa (MOOC-Massive Open Online Course).


6 saptamani de curs : 1 - legumele, 2 - oua, sosuri, 3 - carnea, 4 - pestele, 5- patiserie


Fiecare saptamana trebuie trecut un test si realizata o reteta.


Ultima saptamana un test global de 50 intrebari. Cei care vor reusi vor obtine o atestare.


Aveti in aceasta reteta mai multe technici foarte importante pentru bucatarii amatori pasionati:


- realizarea unui fond legat (cu amidon de porumb),


-"glacer à brun"- caramelizarea cepelor mici ,


-"blanchir"- indeparta sarea din sunca afumata,


- "pocher" -posarea oualor.


 


Este o reteta delicata dar foarte fina si gustoasa- un regal.

 

INGREDIENTE

  • 4 oua
  • 4 felii de pâine
  • 30 g unt
  • 16-20 cepe mici albe
  • 150 g sunca/bacon de porc afumata
  • 150 g ciuperci
  • 30 cl de vin roșu (Burguignon)
  • 1 ceapa eșalotă
  • cimbru, frunze de dafin
  • 25 cl de fond de vițel legat (30 cl de apă + 2 linguri de pudra de fond de vitel Maggi + 1 lingurita amidon de porumb)
  • patrunjel tocat
  • sare și piper
  • zahăr
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Oua posate cu sos bourguignon:

Daca aveti un fond de vitel de casa preparat cu oase este ideal.

Se prepară fondul legat de vițel: eu am folosit o metoda rapida :)

- se pune la fiert 25 cl de apă, se adaugă pudra de vițel și se amestecă bine. Se adaugă amidonul de porumb dizolvat în un pic de apă rece și se reduce sosul până cand se ingroasa si se tine pe dosul lingurii. Rezervam.

Se curata și se spală ciupercile. Se taie în 4 și se soteaza ciupercile într-un pic de unt.

Se curata ceapa si se pune intr-o tigaie adanca. Se acoperă cu apă rece, se pune o nuca de unt, un pic de zahăr pudră, sare. Se aduce la fierbere si se acopera la suprafata cu un capac din hartie de copt gaurit in mijloc. Lasam sa fiarba până la evaporarea completă a apei. Luam capacul din hartie si lasam ceapa sa se caramelizeze un pic amestecand cu atentie. Rezervam.

Taiem sunca cubulete. O albim (blanchir) pentru a indeparta sarea. Punem baconul  într-o tigaie adanca, se adaugă apă până la 2- 3 cm deasupra baconului și se aduce la fierbere. Se scurge și se pune la prajit. Rezervam.

Se taie pâinea în discuri si se pune la prajit in putin unt, usor pe fiecare parte.

Varsam vinul intr-o tigaie adanca adaugam eșalota taiata marunt, cimbrul și frunza de dafin. Reducem vinul la 3/4. Se adaugă fondul de vițel se reduce din nou pana obtinem un sos bine legat. Asezonati. Adaugati garnitura bourguignonne : sunca prajita, ceapă caramelizata și ciupercile sotate.

Posati ouăle : Se pune la fiert un volum mare de apă și se adaugă 1 lingura de otet alb care va ajuta la legarea albusului de ou. Se sparg ouăle unul câte unul în castronele separate. Cu ajutorul unei linguri, amestecati si formati un vârtej în apă la foc mic . Glisați unul câte unul ouăle în acest vârtej. Adunati cu lingura albusul peste galbenus. Lasati 2 minute. Le scoateti cu ajutorul unei linguri pe o hartie absorbanta.

Verificați : atingeți albusul , trebuie să fie ferm dar elastic. Indepartati albusul in exces pentru a regulariza forma lor.

Intr-o farfurie adanca se pune felia de pâine, se aseaza oul deasupra si se toarna sosul bourguignon peste el.

Se decoreaza cu patrunjel tocat si se serveste imediat .

Pofta Buna!!!

 

RETETA IN IMAGINI

Oua posate cu sos bourguignon-0
Oua posate cu sos bourguignon-1
Oua posate cu sos bourguignon-2
Oua posate cu sos bourguignon-3
Oua posate cu sos bourguignon-4
Oua posate cu sos bourguignon-5
Oua posate cu sos bourguignon-6
Oua posate cu sos bourguignon-7
Oua posate cu sos bourguignon-8
Oua posate cu sos bourguignon-9
Oua posate cu sos bourguignon-10
Oua posate cu sos bourguignon-11
Oua posate cu sos bourguignon-12
Oua posate cu sos bourguignon-13
Oua posate cu sos bourguignon-14
Oua posate cu sos bourguignon-15
Oua posate cu sos bourguignon-16
Oua posate cu sos bourguignon-17
Oua posate cu sos bourguignon-18

COMENTARII (23)

Geanina87

Geanina87 1

16.03.2016, 12:52

noiinbucatarie

noiinbucatarie 1

16.03.2016, 23:13

Rocsi

Rocsi 1

16.03.2016, 23:31

Faina reteta

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!