Oua posate sau ochiuri romanesti

de Mutulica in Reteta de vedeta, 17 Mai 2016 | 19847 vizualizari

 

Ouale romanesti pot starni un scandal intre traditionalisti (vor ouale prajite in ulei) si modernisti( le vor prajite in tigai minune fara pic de ulei sau apa).
Si  Mihail Manoilescu, un roman (nu pot sa scriu cu litere mari, ma amendeaza!), a fost mereu in mijlocul scandalurilor, dar pe post de far calauzitor. A fost militant ortodox, guvernator BNR, ministru de externe in vara anului 1940 (pentru ca era singura speranta de a mai schimba soarta Romaniei), unul din marii ganditori economici ai lumii, inginer stralucit (ministru al lucrarilor publice), mort pe 30 decembrie1950 în închisoarea Sighet.
Datorita lui leul a avut valoare in perioada interbelica si Romania a iesit onorabil din marasmul celui de-al doilea razboi mondial. Comunistii l-au admirat in secret si au fost nevoiti sa se foloseasca  oficial de competenta sa unica in perioada decembrie 1945-decembrie 1948 si neoficial in timpul ultimei detentii, pana cand a murit in inchisoare.
Este tradus in mai multe limbi fara ca Romania sa aiba vreun merit. A militat pentru politica de protectie, dezvoltare si independenta industriala.In tara a fost urat de toata lumea: Carol al II-lea l-a indepartat pentru ca apara interesul national desi a facut puscarie ca sa fie incoronata canalia regala, bancherii evrei l-au declarat antisemit pentru ca a refuzat sa le salveze o banca comerciala risipind banii tarii, rusii au insistat sa fie intemnitat fara judecata de doua ori (a militat impotriva rapturilor teritoriale) iar comunistii romani l-au ingropat intr-o groapa comuna, apoi l-au condamnat „in absenta” si au avut nevoie de 8 ani ca sa-i anunte familia. Apropo, in 1926 era subsecretar de stat la finante si functionarii publici au beneficiat de prima, cea mai corecta si uniforma grila de salarizare, deci nu avem nevoie sa inventam ceva, doar sa-l citim!
A fost reabilitat la 20 de ani dupa moarte (se spune ca i-a dat pe ascuns lectii de economie lui Gheorghiu-Dej ), valoarea ideilor sale era recunoscuta, dar a fost  publicat pentru prima oara in Romania abia in 1987,  cand era de vreo 60 de ani o somitate internationala.
Si da, s-a apropiat de miscarea legionara fiind un antisionist inversunat! Gândirea sa economică a dat nastere multor revolutii si crize in America de Sud, unele nationale, altele cu sprijin american.
Brazilia este una din noile forte economice ale lumii datorita faptului ca presedintii Vargas, Kubitschek si primul ministru Furtado au fost discipoliii sai. De aceea este considerat unul din fondatorii Braziliei moderne. Succesul economic al Chinei  din ultimii ani are la baza ideea sa: statul corporatist totalitar. De aceea este interzis in „lumea libera”.
De aceea intreb si eu , desi nu-i sunt admirator infocat : cum vreti sa fie ouale: posate sau ochiuri romanesti? 

 

INGREDIENTE

  • -3 oua
  • -1 litru apa
  • -o lingurita rasa de sare
  • -3 linguri de otet
  • -sare si piper pentru servire
Portii: 1
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Oua posate sau ochiuri romanesti:

Intr-o oala incapatoare puneti la fiert un litru de apa impreuna cu sarea si cele 3 linguri cu otet.

Cand da apa in clocot, reduceti focul la minim, cat sa nu faca bule apa, spargeti ouale intr-o ceasca, pe rand, faceti un vartej de apa in oala ajutandu-va de o lingura / furculita, apoi  turnati  ouale incet, ca sa-si pastreze forma sferica. Pentru asta trebuie sa va apropiati foarte mult cu buza cestii de apa clocotinda.

Le lasati la foc mic timp de 3 minute daca vreti sa fie galbenusul moale sau 4-5 minute daca le vreti cu galbenusul tare.

La inceput vor face spuma si uneori se pot lipi de fundul oalei, dar le puteti desprinde cu  spumiera.

Scurgeti bine de apa si serviti-le calde, asezonate cu sare si piper, eventual insotite de o ceapa verde si cateva felii de branza. 

TIPS-URI

1

Citind introducerea, aflati cand o sa se aplice legea salarizarii unitare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Oua posate sau ochiuri romanesti" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Amestec de condimente mediteraneene