Paine alba

de Laly in Piine, 4 Mai 2012 | 2402 vizualizari

 

Am gasit o reteta minunata de paine fara framantare,moale,pufoasa si foarte aerata.O bunatate.

 

INGREDIENTE

  • 750 gr faina normala(tip 55)
  • 2 lingurite de drojdie uscata (sau echivalentul a 30 gr drojdie proaspata)
  • 2 lingurita rase cu sare
  • 600 ml apa calduta,nu fierbinte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine alba:

Intr-un castron mai mare se amestecăm  faina cu drojdia şi sarea. Dacă utilizam drojdie proaspătă, o dizolvam în 100 ml de apă caldă din cei 600 ml prevăzuţi iniţial, şi o adăugam în faină odată cu restul apei. Amestecăm vîrtos ingredientele pînă la omogenizare. Nu se frământă! Aruncam puţină făină peste aluat şi acoperim castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentaţia drojdiei să se facă în mediu umed şi călduţ. Lasăm la crescut aluatul circa 2 ore. Dacă temperatura ambiantă e mai ridicată de 20°c, 1 oră jumătate e suficient, dacă dimpotrivă e mai rece, puteţi lasă mai mult (eu am pus castronul in cuptorul stins). Aluatul va fi moale, lipicios şi plin de bule de aer.

După ce aluatul a crescut, încălzim cuptorul la 240-250°c. Dacă cratiţa, tava, tuciul, recipientul pe care il vom utiliza, are tendinţa să lipească, punem hârtie de copt înainte de a pune aluatul, sau incingem  vasul în cuptor în timp ce acesta se încălzeşte, ca să fie fierbinte în momentul în care puneţi aluatul. Cu o lingură sau spatula, dezlipim aluatul din castronul în care a stat la crescut şi il  răsturnam în recipientul în care îl veţi coace (eu am incins o cratita in cuptor). Punem un capac adaptat vasului, şi coacem acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor şi de puterea lui). Apoi scoatem capacul şi mai lasam sa se coaca descoperită încă 15-20 minute, scăzând temperatura la 180-200°c. 

Painea de casa se încearcă dacă e coaptă bine ciocănind cu degetul în coaja de pe fund, trebuie să sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasaţi câteva minute pe gratar în cuptor.

 

RETETA IN IMAGINI

Paine alba-0
Paine alba-1
Paine alba-2
Paine alba-3
Paine alba-4
Paine alba-5

COMENTARII (12)

Sim0na

Sim0na 1

04.05.2012, 21:55

super arata!!!

iri_iri

iri_iri 1

05.05.2012, 15:51

ce painica frumoasa

Valclaudia

Valclaudia 1

25.12.2013, 21:15

voi incerca si eu painica asta!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24

Supă cremă cu fructe de mare

de Bunica 6

Supă cremă cu...

ieri la 19:12