Paine boiereasca

de RODIMUR in Piine, 31 Dec 2020 | 3682 vizualizari

 

Am văzut de curând pe net o poză cu o pâine împletită și aceasta a avut efectul madlenei din romanul lui Proust. Imediat mi-am amintit de vremea copilăriei, de același fel de pâine pe care l-am mâncat la bunica mea paternă și pe care ea o numea ”pâine boierească”. În tinerețea ei, bunica a fost bucătăreasă la un conac boieresc și nu întâmplător, căci avea un mare talent în bucătărie. Copii fiind, după ce am savurat și cu ochii pâinea făcută de bunica, am întrebat-o de ce îi zice ”boierească”, iar ea ne-a explicat că acea pâine nu este ca pentru oamenii simpli, cu: făină, apă, sare și drojdie. Pâinea boierească era făcută cu ou, unt, lapte și puțin zahăr, să fie dulceagă și gustoasă, căci boierii aveau pretenții și gusturi rafinate. Nu ne-a spus rețeta cu de-amănuntul, doar aceste ingrediente, diferite față de cele pentru pâinea cea de toate zilele, dar cum fac adeseori pâine în casă, mi-am dat seama cam ce ar mai trebui și am dozat foarte bine cantitățile. Nu știam cum era împletită, dar după ce am văzut-o de curând pe net, mi-am dat seama, așa că acum am făcut pâinea boierească a bunicii. De fapt, ținând minte ingredientele pomenite de bunica atunci, eu oricum frământ întotdeauna pâinea cu lapte și o mai îmbunătățesc cu un ou și puțin zahăr. Acum am pus unt pentru prima dată și afirm că merită...
Am pregătit pâinea aceasta pentru revelion, așadar este o ”rețetă festivă de iarnă”.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de făină albă
  • 10 grame de drojdie proaspătă
  • 200 ml de lapte cald
  • 1 ou
  • 2 lingurițe de zahăr tos
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 50 grame de unt
  • făină albă pentru modelat
  • Pentru decor:
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță de lapte
  • mac
  • susan
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine boiereasca:

Făina se cerne și se pune în vasul de frământat. Se face o adâncitură în mijlocul ei și acolo se pun: drojdia mărunțită, oul, zahărul și untul tăiat feliuțe. Sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii, pentru a nu intra în contact direct cu drojdia.

Se toarnă în mijlocul vasului puțin lapte cald, și se amestecă îngredientele, până ce se dizolvă zahărul, drojdia și untul. Apoi se adaugă treptat lapte cald și se încorporează toată făina, până ce aluatul devine elastic și nelipicios. Se mai frământă puțin (cam 4-5 minute) după care se acoperă aluatul cu un șervet curat de bumbac și se dă vasul la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin pentru eliberarea bulelor de aer acumulate, după care se împarte în patru bucăți egale. 

Din cele trei bucăți de aluat se fac trei șuvițe care se împletesc în trei (precum codițele la fetițe) se sigilează în ambele capete și se pune împletitura de aluat în tava unsă cu ulei, sau prevăzută cu hârtie de copt. Se acoperă cu șervetul și se lasă în așteptare, până ce se lucrează și cea de-a patra bucată de aluat.

Din cea de-a patra bucată de aluat se fac trei șuvițe mai subțiri decât primele, se împletesc tot în trei și se pune pe mijlocul împletiturii din aluat care a fost pusă deja în tava de copt. Se întind capetele împletiturii mici și se ascund sub capetele împletiturii de dedesubt. Se acoperă pâinea cu șervetul și se lasă să crească până ce ajunge la marginea de sus a tăvii. Atunci se unge cu un gălbenuș de ou subțiat cu o linguriță de lapte, după care se decorează cu mac și susan.

Se dă pâinea la cuptor, la foc mediu, până ce se coace și se rumenește frumos, de jur împrejur. 

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, drojdia trebuie să fie proaspătă, făina și oul trebuie să fie la temperatura camerei, iar laptele trebuie să fie cald, nu fierbinte, pentru a nu-l opări.

2

Nu este necesar să frământați mult timp aluatul, ca pe acela pentru cozonac.

3

Lăsați aluatul să dospească la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

4

Sigilați bine împletiturile la capete, ca să nu se desprindă atunci când vor crește.

5

Nu ungeți pâinea cu gălbenuș, decât după ce a crescut în tavă.

6

Amestecați gălbenușul (la temperatura camerei!) cu o linguriță de lapte cald, pentru a-l face mai ușor de întins pe pâine.

7

Coaceți pâinea la temperatură medie și dacă este cazul, rotiți tava în cuptor, ca să se rumenească frumos și uniform pe toată suprafața.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine boiereasca" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort aperitiv cu mazare si crema de branza

de Rocsi 9

ieri la 21:00

Biscuiti fragezi cu branza sarata si seminte: Reteta simpla si gustoasa

de laura_n 7

ieri la 17:20

Pate de pui si dulceata de zmeura - O combinatie inedita si gustoasa pentru micul dejun

ieri la 13:15

Rețetă de vedetă. Marele tenor Luciano Pavarotti pregatea  Spaghetti aglio ca nimeni altul!

ieri la 11:14

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Pâine fără frământare