Paine cu drojdie naturala

de kisskmy in Piine, 9 Dec 2011 | 3130 vizualizari

 

Este prima mea paine cu drojdie naturala. Si pentru ca a iesit un succes total, vreau sa o dedic Danielei, cea care m-a incurajat sa imi fac drojdia naturala de la 0 si a avut rabdare cu mine raspunzadu-mi la toate mesajele. Ii multumesc pe aceasta cale. Reteta originala nu putea fi luata decat tot de pe blogul ei si este aceasta : http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/2011/09/painea-cea-mai-simpla-cu-drojdie.html . Doar ca din lipsa de timp si din nerabdare am sarit peste cativa pasi, motiv pentru care nu ma asteptam sa iasa bine si nici nu am facut poze decat la final...la painea coapta.

 

INGREDIENTE

  • 150 g drojdie naturala
  • 300 g apa
  • 450 g faina
  • 10 g sare ( eu am pus o lingurita)
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine cu drojdie naturala:

Am amestecat drojdia cu apa, am incorporat faina ( fara a framanta, doar incorporata cat se poate) si am lasat 30 de minute sa se odihneasca. Apoi am adaugat sarea si am framantat pana aluatul a devenit elastic. Am pus aluatul intr-un vas de plastic uns cu ulei si ...l-am lasat la dospit....vreo 6 ore.

Intre timp i-am facut 3 impachetari, prima fiind la 45 de minute, urmatoarea cam dupa 4 ore si 30 min, iar ultima impachetare dupa inca aproximativ 30 minute. Dupa cum puteti vedea, am fost foarte "dezordonata" la impachetat , dar se pare ca aluatul m-a iertat :D . Am mai lasat aluatul cam 20-30 minute sa se odihneasca apoi l-am pus direct in tava cu hartie de copt. Am bagat tava intr-o punga si am mai asteptat cam 1 ora-1 ora si 20 minute maxim. Atat am mai putut rabda. Vroiam sa vad cum iese si asta..cat mai repede .

Asa ca...am incins cuptorul la 250 grade ( atat e maxim la cuptorul meu ), am pus o cana cu apa in partea de jos si cand a ajuns la temperatura setata am bagat painea. Si am "pazit-o " bine :D sa vad ce face :D . Dupa 10-12 minute, am redus temperatura la 220 de grade. Noroc ca mai aveam pe foc o oala in care fierbea carnea de curcan pentru racituri, pe care a trebuit sa le pregatesc si am lasat painea sa se coaca in liniste, vreme de... fix 25 minute. Am ciocanit-o pe spate.... suna a gol. Bingoooo ..painea e gata. Am mai lasat-o cateva minute in cuptorul cu usa intredeschisa apoi am scos-o pe un gratar, invelita intr-un prosop.

Dar nu inainte de a taia o feliuta...da da..asa fierbinte...ca taaree mult am mai salivat pe langa ligheanul cu aluat :)))) Ca sa nu mai zic ca ...pauza de peste 4 ore, timp in care n-am avut timp sa ma ocup de aluat s-a datorat unor treburi prin oras care m-au tinut departe de bucatarie. Ca altfel cred ca o coceam si inainte de vreme :))) dar se pare ca a meritat asteptarea.

A iesit o paine buuunaaa, cu miez moale si coaja crocanta.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Paine cu drojdie naturala 137095
retete culinare - Paine cu drojdie naturala 137096
retete culinare - Paine cu drojdie naturala 137097
retete culinare - Paine cu drojdie naturala 137098

COMENTARII (8)

MotanLaOale 1

10.12.2011, 22:23

aceleasi nelamuriri ca Adasev
Arata bine

alinutzika 1

10.12.2011, 23:00

buna si f sanatoasa!

kisskmy 1

11.12.2011, 00:22

Multumesc tuturor pentru aprecieri.
Pe aceasta cale doresc sa-i raspund lui Adasev : 1. drojdia naturala NU este drojdia de bere. Este drojdia facuta din faina si apa. Este o drojdie 100% naturala, care o poate face fiecare in casa. In curand voi face un site dedicat fermentilor, care va cuprinde informatii despre aceasta drojdie, precum si despre tipurile de kefir si ciuperca Kombucha. Pana atunci, puteti vedea despre ce drojdie este vorba aici : http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/2010/03/drojdie-naturala-masa-madre.html .
2. Impachetarile le-am facut direct in vasul in care am framantat aluatul , ca si cum as face un plic : prindeti (cu mana "umezita" cu apa sau ulei) de o parte a aluatului, trageti in sus si lasati sa cada peste restul de aluat. Repetati operatiunea si din partea opusa, apoi din partea de sus si cea de jos. Ordinea nu are importanta . Ideea e ca ,presupunand ca aluatul ar fi patrat, trebuie sa aduceti toate marginile pe mijloc suprapunandu-le. Promit ca data viitoare cand voi face aceasta paine sa fac poze la modul de impachetare si le voi posta tot aici.
3. Cat despre "ciocanitul" painii...da, am scos-o putin din tava, am ciocanit-o pe spate si i-am dat drumu repede inapoi ca ma frigea )) . Nu am avut probleme cu ea pentru ca folosisem hartie de copt.
Intr-adevar este o paine foarte sanatoasa, foarte simpla si foarte economica faina, apa, sare. Nimic mai mult. Pana si drojdia tot numai din faina si apa e facuta . Aaaa si mai e si de post

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nucă și pastă de măceșe

Foietaj cu nucă...

ieri la 20:21

Mâncare de ciuperci pleurotus cu praz

Mâncare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55