Paine de casa

de anisoara in Piine, 28 Feb 2010 | 46127 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 300 ml lapte caldut
  • 500 gr de faina de calitate superioara
  • 30 gr de drojdie proaspata
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 2 linguri de ulei fara miros
  •  Pentru ungerea painii:
  • 1 ou
  • 1 lingura de lapte  

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

Se amesteca drojdia cu sarea, zaharul si laptele caldut intr-un bol. Se cerne putina faina deasupra ei si se pune bolul la un loc caldut pentru 30-40 minute pina se va ridica drojdia. Se va ridica undeva de 2 ori.

Separat, intr-un vas mai mare se cerne faina. Se toarna peste ea tot continutului din vasul cu drojdie  si  framintati aluatul pina se va dezlipi de pe maini . In timpul framintarii se ung mereu  mainele cu ulei si se framinta cca 5-7 minute. Aluatul va fi elastic si moale la pipait.

Aluatul framintat se rastoarna pe partea cealalta in vasul care a fost framintat si se lasa sa creasca aproximativ 2 ore- totul depinde de temperatura camerei.
Iara se framinta si se pune in forma pentru coacerea painii , care se unge in prealabil cu putin ulei. Aluatul trebuie sa  umple forma pe jumatate. Se lasa din nou sa creasca la un loc caldut.

Se incalzeste cuptorul la temperatura de 190-200C.

Inainte de a fi dat la cuptor se unge deasupra cu oul batut cu laptele.

Se coace in cuptorul incalzit bine timp de 40-45 minute. Dupa 10 minute de coacere se scade la temperatura de 170 C.

Painea gata coapta se scoate din cuptor, din tava si se pune pe un gratar, sa se raceasca .

Aceasta paine din fotografie a fost coapta in forma de silicon , in care am copt mai inainte checul auriu. Am ramas foarte multumita de utilizarea formei de silicon.
Laptele se poate inlocui cu apa calduta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
O paine frumoasa