Paine de casa

de adela_64 in Piine, 25 Oct 2013 | 55882 vizualizari

 

De cand am descoperit aceasta reteta o fac foarte des. Poate-o sa mai incerc si altele dar asta m-a cucerit din prima !

 

INGREDIENTE

  • 1 kg. de faina
  • 300 ml apa
  • 300 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 50 g drojdie proaspata sau 2 plicuri uscata
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

Se cerne faina intr-un lighean. Daca folositi drojdia uscata se amesteca pur si simplu in faina cernuta. Daca folositi drojdie proaspata faceti o maia. Se pune drojdia proaspata intr-un vas, se faramiteaza si peste ea se presara 1-2 lingurite de zahar tos. Se amesteca din cand in cand pana devine lichida. Laptele cu apa se pun intr-un vas metalic si se incalzesc. Nu fierbine ca nu mai creste painea. Din cantitatea de lichid se ia cam o jumatete de cana se amesteca cu drojdia se pun 2-3 linguri de faina, se amesteca bine, se pune un servet deasupra si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a crescut maiaua, in faina din lighean se face o gropita, se rastoarna maiaua si se incepe framantarea adaugand lichidul ramas. Dupa, se adauga sarea si uleiul. Se framanta pana nu se mai lipeste de maini. Aici e mai greu, dar merita!

Se lasa la crescut cam o ora sau pana isi dubleaza bine volumul. Se rastoarna aluatul pe o planseta presarata cu faina, se imparte dupa cum doriti si in cate parti doriti, se aseaza intr-o tava pe hartie de copt si se pune in cuptorul incins la 170 de grade. Dupa ce se imparte aluatul si se aseaza painea in tava se da iar la crescut cca. 30 de minute.

Se  incalzeste cuptorul cu 15 min. inainte de-a baga painea in cuptor, iar pe treapta de jos se aseaza o tava in care s-a pus apa. Asa se incalzeste cuptorul cu tot cu tava cu apa. Dupa ce painea e frumos crescuta se baga in cuptor pe un alt gratar deasupra tavii cu apa. Se coace asa cca. 20-30 de minute pana incepe sa se rumeneasca. Se scoate tava cu apa, se muta mai jos tava cu painea si se continuua coacerea pana e bine rumenita. 

S-o serviti cu drag !

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Paine de casa