Paine de casa

de Ina in Piine, 11 Apr 2010 | 5410 vizualizari

 

Azi am facut paine pentru a doua oara in viata mea! Si asta pentru ca mi-a fost lene sa ies din casa... E ultima zi de CO, maine reincep serviciul, naveta... ma intelegeti...Nici nu stiti ce frumos mirosea in bucataria mea!!!

 

INGREDIENTE

   
  • 1 kg. faina
  • 2 plicuri cu drojdie uscata
  • O lingurita cu zahar
  • O ceasca cu lapte
  • 1 ou
  • O ceasca ulei
  • sare
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

 

       Intr-o cana se dizolva  drojdia, frecand-o cu o lingurita de zahar si o ceasca de lapte cald, apoi punem si 2 lingurite cu faina.

      Faina  ( un kg.) se pune toata intr-un vas mai mare ( un lighenas de framantat coca). Facem o scobitura in mijloc, unde  turnam cca. 100ml. apa fiarta, apoi drojdia dizolvata in lapte. Acoperim vasul si-l dam la loc cald, cca. 30 min., pana creste maiaua.

Cand vedem ca a crescut, incepem framantatul, adaugand  oul, apa calda, un varf de cutit de sare si putin ulei , pentru a se putea desprinde coca de pe mana mai usor. Cand e gata framantatul, mai tinem vasul acoperit la cald, inca cca. o ora, lasand sa creasca aluatul.

       Se imparte coca in doua si se fac painici, modelandu-le dupa preferinte. ( De data asta, eu  le-am impletit  ). Se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt ( daca nu ai, poti pune putin ulei si tapetezi cu faina).

       Se mai lasa 20 min. in tavi, apoi se dau la cuptor pentru inca 40-45 minute.

       Cand sunt gata, le scoti din tavi , le stropesti cu putina apa si le acoperi repede cu un prosop . In felul asta coaja nu ramane tare, ci se fragezeste .

 P.S.   Ca painea sa fie de post, poti renunta la ou, iar laptele il inlocuiesti cu apa calda.  ;)

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Paine de casa 26039
retete culinare - Paine de casa 26040

COMENTARII (10)

ionela2682 1

13.04.2010, 11:22

chiar ce buna este o calavie ! din painica asta a ta!

mena29 1

14.04.2010, 14:48

nota 10

Ina 1

14.04.2010, 15:02

mena

Mie-mi zici, ionela? Totusi....n-am facut in ziua aia calavie, ca n-am mai avut din ce

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D