Paine de casa

de Gherca Daniela in Piine, 24 Mar 2020 | 24939 vizualizari

 

O nebunie de paine facuta acasa si super gustoasa!!!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 600-700 ml apa calduta
  • 20 g sare
  • putin ulei
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

     Intr-un bol incapator punem 600 ml apa calduta (punem deoparte 100 ml in caz ca avem nevoie, in functie de tipul de faina folosit), iar peste apa turnam drojdia uscata si o mana buna de faina, amestecam si lasam asa pana ce drojdia se activeaza, circa 10 minute.
      Dupa acest timp, turnam toata faina in bol si incepem sa framantam, obtinem un aluat lipicios, peste aluat punem si sarea si continuam sa framantam, mai adaugam apa daca este nevoie (eu am mai folosit inca 50ml din cele pastrate).
     Aluatul nu trebuie sa fie foarte tare, deci nu adaugam faina!!!
    Continuam framantare ajutandu-ne de putin ulei pana obtinem un aluat omogen, nelipicios si usor elastic.
    Pentru a pune aluatul la crescut, folosim o tava dreptunghiulara, pe care o ungem cu ulei. Turnam aluatul in tava, apasam usor pana acoperim toata tava, pe urma il impaturim in 3 parti, aducand capetele spre interior (adica intindem si pliem), acest lucru face ca painea sa aibe o textura frumoasa.
   Acoperim tava cu folie de plastic si lasam aluatul la tempertura camerei pana ce si-a dublat volumul (1 ora).
   Dupa aceasta ora, ne ungem palmele cu ulei si-l mai amestecam odata, apoi il impaturim din nou, lasandu-l alte 30 minute la crescut.

        In acest timp incalzim cuptorul la 250°C, fara ventilatie.

    In treapta de sus asezam gratarul cuptorului, deasupra puem o tava cu apa cat 2 degete si lasam ca apa sa clocoteasca, sa formeze aburi, abia atunci putem  baga aluatul in cuptor!!!

Pana se incalzeste cuptorul, ne ocupam de modelarea painii...

       Ungem masa de lucru cu putin ulei, rastunam aluatul, il intindem cu palmele pana obtinem un pastrat, adunam cele 4 colturi spre centru, apoi inca odata alte 4 colturi, strangem bine capetele, apoi
intoarcem aluatul cu fata in sus (obtinem o sfera frumoasa).
      Asezam coca de paine intr-o tava tapetata cu hartie de copt, o crestam, apoi o bagam in cuptorul bine incalzit la 250°C si plin cu aburi  pentru 20 minute, acest lucru face ca paine sa nu formeze prea repede coaja.
    Dupa ce s-au scurs cele 20 minute, scoatem tava cu apa din cuptor, reducem cuptorul la 200°C cu ventilatie pentru inca 30 minute.
    Painea este gata atunci cand ciocanim pe fund si suna a gol!!!

    Cand este gata, o scoatem pe un gratar si lasam sa se raceasca. Se poate pastra chiar si cateva zile intr-un stergar curat!
         Painea mea cantareste 1.400g :)

Sursa inspiratie: Savori Urbane -  https://savoriurbane.com/paine-de-casa-reteta-simpla-pas-cu-pas/

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

SavoriUrbane 1

28.11.2021, 16:05

Nu e nicio problemă dacă faci rețete după noi dar pune link cu rețeta noastră care te-a inspirat! Pâinea ta arată grozav (ca și a altor milioane de cititori care au respectat rețeta mea). Poți edita rețeta de mai sus ca să inserezi linkul https://savoriurbane.com/paine-de-casa-reteta-simpla-pas-cu-pas/

Gherca Daniela 1

28.11.2021, 16:19

Multumesc din suflet si pentru reteta si pentru atentie! O sa ii trimit bucatarasului un mesaj ca sa pot modifica reteta, deoarece dupa 3 zile de la publicarea retetei nu mai pot schimba nimic! Succes in toate!

Alex2022 1

26.11.2022, 05:56

Am urmat reteta dar am framantat la robot si am pus 20 g drojdie uscata (asa scrie pe pachet) data viitoare, voi pune 7 g ca in reteta. A iesit o paine uriasa in forma rotunda de tirt de 28 cm.

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Painea perfecta