Paine de secara cu seminte

de Retete cu Margareta Cismasiu in Piine, 13 Mai 2015 | 552 vizualizari

 

Cred ca aproape fiecare a introdus in dieta zilnica painea de secara. Fata de grau,se cara contine mult mai multe fibre. Este bogata in proteine si minerale ceea ce face ca painea din faina de secara sa fie foarte apreciata.Si ce poate fi mai bun decat o paine de casa! O paine cu un miez foarte pufos si aerat si o coaja subtire si fina. Cat despre gust, nu am cuvinte.

 

INGREDIENTE

  • 500gr faina de grau,
  • 500gr faina de secara,
  • 14gr drojdie uscata,
  • 600ml apa calduta,
  • 1 ling sare,
  • 1 lingurita zahar,
  • amestec de seminte intregi:floarea soarelui,dovleac,in,chimen,susan,anason
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de secara cu seminte:

Faina de grau si cea de secara se amesteca. Drojdia se amesteca cu apa si cu zaharul. Se adauga cateva linguri din amestecul de faina si se lasa sa stea 15 min.

Intr-un vas incapator se pune amestecul de faina.Se adauga semintele si sarea. Cand apa cu drojdia a inceput sa faca basici deasupra,se rastoarna peste faina. Se amesteca cu o lingura de lemn pana incepe sa se formeze aluatul. Din acest moment se trece la framantat.Se framanta bine "pana asuda grinda"cum ziceau bunicile noastre. Trebuie sa rezulte un aluat bine legat, omogen.Va fi lipicios din cauza fainii de secara.

Aluatul astfel obtinut se lasa 2 ore la dospit in loc cald,ferit de curentii de aer.

Cand aluatul si-a dublat volumul se rastoarna pe masa bine infainata si se modeleaza in forma dorita.Eu l-am impartit in doua. Fiecare jumatate am facut-o sul si am pus-o la copt in forme de chec.

Cuptorul trebuie incins dinainte,iar in tava de la baza cuptorului se pune aprox.800ml apa clocotita.Daca nu aveti tava,puneti un vas cu apa sub tava de copt.

Timpul de coacere variaza in functie de cuptor,aprox.30min.Daca aveti un termometru  alimentar,temperatura in interiorul painii trebuie sa ajunga la 95 grade Celsius.Oricum,veti sti ca painea e gata dupa mirosul minunat din bucatarie,iar daca apasati cu degetul,va reveni imediat la loc.

Painea se scoate din cuptor, Se pune pe un gratar si se inveleste intr-un servet curat  "ca sa vorbeasca cu D-zeu"pana se raceste. Acesta era argumentul bunicii cand voiam sa mancam paine calda.Era mai convingator decat faptul ca nu ne face bine la stomac.

Iata si rezultatul, o paine moale si pufoasa, cu o coaja foarte subtire, fara sa faca firimituri cand o tai.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Paine de secara cu seminte 380521
retete culinare - Paine de secara cu seminte 380522

COMENTARII (8)

merisor 1

14.05.2015, 06:14

Ce buna!

dantes 1

14.05.2015, 16:06

Buna!

Rocsi 1

14.05.2015, 20:25

Super!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L