Paine de secara cu seminte

de Retete cu Margareta Cismasiu in Piine, 13 Mai 2015 | 3014 vizualizari

 

Cred ca aproape fiecare a introdus in dieta zilnica painea de secara. Fata de grau,se cara contine mult mai multe fibre. Este bogata in proteine si minerale ceea ce face ca painea din faina de secara sa fie foarte apreciata.Si ce poate fi mai bun decat o paine de casa! O paine cu un miez foarte pufos si aerat si o coaja subtire si fina. Cat despre gust, nu am cuvinte.

 

INGREDIENTE

  • 500gr faina de grau,
  • 500gr faina de secara,
  • 14gr drojdie uscata,
  • 600ml apa calduta,
  • 1 ling sare,
  • 1 lingurita zahar,
  • amestec de seminte intregi:floarea soarelui,dovleac,in,chimen,susan,anason
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de secara cu seminte:

Faina de grau si cea de secara se amesteca. Drojdia se amesteca cu apa si cu zaharul. Se adauga cateva linguri din amestecul de faina si se lasa sa stea 15 min.

Intr-un vas incapator se pune amestecul de faina.Se adauga semintele si sarea. Cand apa cu drojdia a inceput sa faca basici deasupra,se rastoarna peste faina. Se amesteca cu o lingura de lemn pana incepe sa se formeze aluatul. Din acest moment se trece la framantat.Se framanta bine "pana asuda grinda"cum ziceau bunicile noastre. Trebuie sa rezulte un aluat bine legat, omogen.Va fi lipicios din cauza fainii de secara.

Aluatul astfel obtinut se lasa 2 ore la dospit in loc cald,ferit de curentii de aer.

Cand aluatul si-a dublat volumul se rastoarna pe masa bine infainata si se modeleaza in forma dorita.Eu l-am impartit in doua. Fiecare jumatate am facut-o sul si am pus-o la copt in forme de chec.

Cuptorul trebuie incins dinainte,iar in tava de la baza cuptorului se pune aprox.800ml apa clocotita.Daca nu aveti tava,puneti un vas cu apa sub tava de copt.

Timpul de coacere variaza in functie de cuptor,aprox.30min.Daca aveti un termometru  alimentar,temperatura in interiorul painii trebuie sa ajunga la 95 grade Celsius.Oricum,veti sti ca painea e gata dupa mirosul minunat din bucatarie,iar daca apasati cu degetul,va reveni imediat la loc.

Painea se scoate din cuptor, Se pune pe un gratar si se inveleste intr-un servet curat  "ca sa vorbeasca cu D-zeu"pana se raceste. Acesta era argumentul bunicii cand voiam sa mancam paine calda.Era mai convingator decat faptul ca nu ne face bine la stomac.

Iata si rezultatul, o paine moale si pufoasa, cu o coaja foarte subtire, fara sa faca firimituri cand o tai.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de secara cu seminte" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (8)

Merisor 1

14.05.2015, 06:14

Ce buna!

dantes 1

14.05.2015, 16:06

Buna!

Rocsi 1

14.05.2015, 20:25

Super!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4847 puncte

oanapl

1550 puncte

mihaelar63

1439 puncte

madi_marin

1092 puncte

Rocsi

749 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Chifle aromate