Paine taraneasca cu cartofi

de ionix in Piine, 30 Oct 2009 | 2879 vizualizari

 

reteta o am de la soacra-mea iar ea o are dintr-o revista... e o super painica...

 

INGREDIENTE

  • 1/2 cana cu lapte caldut
  • circa o cana  cu apa in care au fiert cartofii
  • circa 1 cana de piure
  • 4 linguri  cu unt
  • 2 lingurite cu zahar
  • o lingurita de sare (eu am pus mai putin)
  • circa 750 g faina alba
  • 1/2 cubulet drojdie
  • hartie de copt
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine taraneasca cu cartofi:

Se curata circa 3 cartofi maricei, se taie cubulete si se pun la fiert in apa calduta cu un praf de sare. Cand au fiert cartofii se face un piure impreuna cu untul, adica se paseaza cartofii. Sa nu uitati sa opriti o cana din apa in care cartofii.


Se incalzeste lapticul cu zahar, se pune intr-o cana iar peste lapte se pune drojdia la topit.


Piureul, dupa ce l-am masurat, se pune intr-un lighenas. Peste piure se va pune faina si sarea.


Se amesteca un pic si se pune laptele peste faina amestecandu-se intruna. Apoi treptat treptat se pune cate un pic din apa in care au fiert cartofii, nu este necesar sa pui toata apa. Din apa in care au fiert cartofii se pune atat cat sa se incorporeze bine aluatul. Daca, din greseala, puneti mai multa apa puteti sa o dregeti cu faina. Se framanta bine circa 10 minute, atat am framantat eu :D...


Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc caldut avandu-se grija sa nu intre niciun pic de racoare.


Dupa ce a crescut se modeleaza aluatul ca o mingiuta si se pune intr-o tava pe hartie de copt. Se mai lasa la crescut cam 10-15 min, acoperind iar cu un prosop. Se baga in cuptorul incins. Se lasa la foc mic iar dupa 30 min se da la foc mediu. Soacra-mea a zis ca e bine sa pui o oala cu apa sub tava in care coci paine pentru a nu se arde painica dedesubt, eu mi-am adus aminte la final :D....


Pentru a incerca painea, sa vezi daca este coapta, se ia o scobitoare si se introduce in paine. Daca scobitoarea ramane lipicioasa inseamna ca nu este facuta painea.


Scoateti painea pe un fund de lemn, pentru a nu se incruzi.


Se mananca atat calda cat si rece.



Pofta buna!


 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Paine taraneasca cu cartofi 9942
retete culinare - Paine taraneasca cu cartofi 9943
retete culinare - Paine taraneasca cu cartofi 9944
retete culinare - Paine taraneasca cu cartofi 9945
retete culinare - Paine taraneasca cu cartofi 9946
retete culinare - Paine taraneasca cu cartofi 9947
retete culinare - Paine taraneasca cu cartofi 9948

COMENTARII (7)

Michelle 1

01.11.2009, 11:29

delicioasa

ionix 1

01.11.2009, 11:40

sa stii ca este... nu stiu cat de sanatoasa e dar gustoasa e

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

8300 puncte

8010 puncte

7010 puncte

4840 puncte

Ina 7

4370 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura cu branza si cacao
  • 20

    MA

  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!