Painici cu miez pufos si crusta de sare grunjoasa, chimen si coriandru

de Adinuta in Piine, 28 Oct 2009 | 3993 vizualizari

 

O reteta pe care tocmai am descoperit-o intr-o carte de bucate si deja m-am indragostit de ea. Painicile ies foarte pufoase, iar crusta sarata si aromata.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame faina
  • 130 ml lapte caldut
  • cam o jumatate de lingurita de zahar (eu am folosit brun grunjos si am pus o lingurita)
  • 25 grame de drojdie proaspata
  • 100 grame unt la temperatura camerei
  • 2 oua mijlocii
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita chimen seminte
  • 1 lingurita coriandru seminte
  • 1 lingurita sare grunjoasa
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Painici cu miez pufos si crusta de sare grunjoasa, chimen si coriandru:

Pasul 1: Intr-un vas adanc se cerne faina, iar in mijlocul ei se face o gaura in care se pun laptele caldut, zaharul si drojdia sfaramata. Se amesteca usor (doar laptele cu drojdia si zaharul) si se lasa sa fermenteze cam 10-15 minute.

Pasul 2: Se dauga si cele doua oua intregi batute cu furculita, laptele, sarea fina si se framanta un aluat elastic. Se lasa la crescut la loc caldut jumatate de ora. Dupa ce trec cele 30 de minute, framantam din nou acest aluat crescut si il lasam din nou la loc caldut inca jumatate de ora. Deci in total o ora.

Pasul 3: Pe planseta de lucru se presara faina. Trebuie sa obtinem 12 painici. Asa ca am impartit aluatul in 2, apoi cele 2 bucati din nou in jumatate. Apoi, cele 4 bucati obtinute le-am impartit fiecare in cate 3. (daca este vreo metoda mai simpla de a imparti un aluat in 12, mentionez ca am terminat filologia :D). Aceste bilute de aluat le trecem prin putina faina si le presam un pic in palme.

Pasul 4: Painicile se pun intr-o tava, fie unsa cu ulei, fie in care am pus foaie de copt. Trebuia lasata suficienta distanta intre ele pentru ca se vor umfla generos la copt. Cele 2 galbenusuri le frecam cu 4 lingurite de apa si ungem painicile. Apoi presaram pe fiecare dintre ele sare grunjoasa, chimen si coriandru. Se dau la cuptorul incins deja pentru 15-20 minute, la 180 grade. Pofta buna!

* in ultima poza de grup a painicilor, sunt doar 11 ... una nici n-a iesit bine in cuptor ca a fost devorata asa, aburinda cum era. Abia apoi am putut sa le pozez linistita :p

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Painici cu miez pufos si crusta de sare grunjoasa, chimen si coriandru 9834
retete culinare - Painici cu miez pufos si crusta de sare grunjoasa, chimen si coriandru 9835
retete culinare - Painici cu miez pufos si crusta de sare grunjoasa, chimen si coriandru 9836
retete culinare - Painici cu miez pufos si crusta de sare grunjoasa, chimen si coriandru 9837
retete culinare - Painici cu miez pufos si crusta de sare grunjoasa, chimen si coriandru 9838

COMENTARII (4)

Miha 1

28.10.2009, 13:27

"Nu imi place sa ma iau foarte in serios"... Nici mie! Desi imi place sa cred ca sunt o doamna serioasa!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D