Pangasius aromat "all'italiana"

de klausenburger_adica Lacrima in Pangasius, 30 Aug 2009 | 6017 vizualizari

 

Gustul aromat al copilariei il asociez cel mai adesea parfumului Italiei. Si jucandu-ma de-a copilaria, de-a amintirile "italiene" am intrat in bucatarie sa construiesc punti. Poduri intre doua lumi care imi sunt dragi in mod egal si care uneori isi impart chiar si inclinatiile culinare, cum ar fi "tendinta spre mamaliga".

De ce n-ar fi pangasius, acel monstru fara oase si cu gust de carne de pui, pana intr-acolo ca la o nunta de fitze m-am pomenit cu garnitura de cartofi lange o portie sanatoasa din acest peste? Radem si glumim, dar revenind la ale noastre, sa intram in bucatarie pentru o cafea, o poveste si o reteta aromata ca parfumul dulce al copilariei si... al Italiei.

 

INGREDIENTE

  • Pentru mamaliguta:
  • 750 gr malai
  • 2-3 l apa clocotita
  • un praf de sare
  • Pentru sosul alb:
  • 1 lingura de unt
  • 1 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • 250 ml vin alb
  • 1 lingura suc proaspat de lamaie
  • 300 ml smantana groasa
  • 3-4 capere uscate
  • cateva felii de limette
  • marar dupa gust
  • Pentru peste
  • 1 kg file de pangasius
  • oregano, cardamon, piper alb, piper negru, chilli, curry, rozmarin, o lingura de ghimbir proaspat ras, o lamaie
  • 100 ml ulei
  • 50 ml apa
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pangasius aromat "all'italiana":

  1. Pune pestele dezghetat intr-o tava si presara de-asupra toate condimentele, inclusiv sare, adauga pe langa uleiul si apa si aseaza felii de lamaie atat pe peste cat si alaturi de el in tava; acopera cu folie de aluminiu si lasa in cuptorul incins dinainte minim 45 minute, sau pana cand sosul scade, iar pestele s-a facut;
  2. prepara mamaliguta, turnand faina de malai in apa clocotita in care ai pus sare inainte; freaca bine mamaliguta in timp ce fierbe si se ingroasa;
  3. intr-o lingura de unt prajeste pana devine sticloasa o ceapa potrivita, apoi adauga 3-4 catei de usturoi zdrobit si mai caleste 1 minut; adauga apoi 250 ml vin alb si 1 lingura de suc proaspat de lamaie si mai lasa sa fiarba 2-3 minute; la final, adauga smantana si lasa sosul sa fiarba la foc mic pana se ingroasa; adauga la sfarsit caperele, mararul tocat marunt si decoreaza sosul cu felii de limette.
 

TIPS-URI

1

prepara sosul inainte sa mananci pestele si atentie mare la momentul in care pui smantana sa nu se taie;

2

pentru a nu taia smantana, toarna cateva linguri din sosul fierbite in smantana, amesteca, apoi toarna totul in cratita unde prepari sosul;

3

sosul alb este bun si fara capere, cu conditia ca adaugi mai mult usturoi si de indata ce ai luat sosul de pe foc.

RETETA IN IMAGINI

Pangasius aromat "all'italiana"-0
Pangasius aromat "all'italiana"-1

COMENTARII (2)

Miha 1

02.09.2009, 22:55

De fiecare data citesc cu drag introducerile tale...Ai un talent grozav!

klausenburger_adica Lacrima 1

03.09.2009, 01:17

Multumesc mult MIha de cand am descoperit literele scriu si scriu cu mult drag... e ceva ce ma insoteste oricand, oriunde la fel cum cartile ma insotesc peste tot... chiar si atunci cand gentoiul de serviciu e supra-plin ))
pupici

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20