Papanasi lituanieni - Varškėčiai

de Catalina L in Dulciuri, 16 Feb 2016 | 658 vizualizari

 

Lituania este cea mai mare țară baltică, situată în Europa de Nord.


Ziua națională a Lituaniei este sărbătorită pe 16 februarie - Ziua proclamării independenței de stat (1918).


Granița de vest a țării o constituie Marea Baltică.


În nord se învecinează cu Letonia, în sud-est cu Belarus, în sud cu Polonia, iar în sud-vest cu Rusia prin exclava sa Kaliningrad, obținută în urma redefinirii multor granițe în Europa la începutul perioadei "Cortinei de fier".


Specialitățile culinare naționale includ skilandis (carne afumată), salti barsciai (supă rece), cepelianai (cartofi umpluți cu carne), vadarai (cârnați de cartofi) și bulviniai blynai (clătite de cartofi). 


Țiparul afumat este o delicatesă baltică.


În antichitate, teritoriul Lituaniei a fost locuit de triburi proto-baltice. Aceștia le-au ținut piept vikingilor într-o serie de invazii, începând din secolul al cincilea.


storia Lituaniei cunoaște o perioadă de apogeu în Evul Mediu, când Marele Ducat al Lituaniei se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră, fiind cel mai mare stat din Europa. În 1386, prin căsătoria regelui lituanian Jogaila cu prințesa Poloniei, Jadwiga, se formează imperiul polonezo-lituanian (Uniunea de la Krewo). În 1410, în bătălia de la Grunwald, lituanienii, aliați cu polonezii, îi înving pe cavalerii teutoni. Prin Uniunea de la Lublin din 1569 se formează Uniunea statală polono-lituaniană, care a dăinuit până în 1765. Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, peste 90% din teritoriul lituanian este ocupat de Imperiul Țarist. Lituania își redobândește independența în 1918. În timpul Primului Război Mondial este ocupată de Germania, dar după război redevine liberă. Germania nazistă invadează Lituania în 1941. În 1944, Armata Roșie cucerește țara, care devine Republica Sovietică Socialistă Lituaniană. Pe 11 martie 1990, Lituania devine prima republică sovietică independentă. Rusia îi recunoaște independența abia pe 6 septembrie 1991.


(sursa: http://www.agerpres.ro/) 


 


Cu aceasta ocazie va propun o reteta lituaniana de clatite cu branza de vaca - seamana mult cu papanasii nostri

 

INGREDIENTE

pentru 6 clatite/papanasi

  • 200 g crema de brânză de vaci
  • 1 ou
  • 1/2 pahar faina- 100 g
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri de ulei
  • 2-3 linguri de fructe de padure
  • zahăr pudră
Portii: 3
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Papanasi lituanieni - Varškėčiai:

Scurgeti brânza de vaci. 

Se amestecă toate ingredientele pentru a face o pastă groasă. 

Se încălzește o tigaie cu un pic de ulei .

Când tigaia este fierbinte, se toarnă aluatul.

Eu am folosit cercuri de inox pentru a obține clătite rotunde si regulate.

Prajiti 2-3 minute pe fiecare parte.

Serviti cu zahăr , gem , ciocolata ... zahăr pudră , fructe de padure si un pic de brânză pentru mine .

Pofta Buna !!!!!

 

RETETA IN IMAGINI

Papanasi lituanieni - Varškėčiai-0
Papanasi lituanieni - Varškėčiai-1
Papanasi lituanieni - Varškėčiai-2
Papanasi lituanieni - Varškėčiai-3
Papanasi lituanieni - Varškėčiai-4
Papanasi lituanieni - Varškėčiai-5
Papanasi lituanieni - Varškėčiai-6
Papanasi lituanieni - Varškėčiai-7
Papanasi lituanieni - Varškėčiai-8
Papanasi lituanieni - Varškėčiai-9

COMENTARII (17)

Andreea Caroline 1

17.02.2016, 09:39

Stefania1964 1

17.02.2016, 14:08

foarte gustosi!

mamaieelena 1

21.02.2016, 17:41

interesant

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04