Papanasi muntenesti, sau fierti

de merisor in Dulciuri, 19 Iun 2015 | 1560 vizualizari

 

Papanasii, cel mai renumit desert traditional, se prepara din branza dulce de vaci, adica proaspata, oua, zahar, gris, pesmet si faina si se servesc, in general, cu dulceata si smantana.
Papanasii sunt de doua feluri: moldovenesti, adica prajiti in baie de ulei si muntenesti, adica fierti in apa cu putina sare.
Compozitia papanasilor fierti difera foarte putin fata de cea a celor prajiti prin faptul ca la cei fierti nu se adauga afanatori sau ingrediente pentru cresterea aluatului si se prepara cu branza, gris si faina, pe cand la cei prajiti se poate adauga si pesmet si ingrediente de crestere a aluatului.
Retetele, in general, sunt adaptate dupa tipul ingredientelor folosite, dupa experienta gospodinei si bineinteles, dupa gustul fiecaruia, dar intotdeauna se pleaca de la o reteta de baza, de la cea originala. De aceea gasim o multitudine de retete cat de cat diferite, atat in cartile de specialitate cat si pe net.
De exemplu mie imi plac papanasii prajiti, cu pesmet in compozitie si cu amestec de branzeturi.
Cu aceasta reteta am participat, pe blog, la provocarea "Traditii si gastronomie romaneasca"

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 600 gr branza proaspata de vaci
  • 12 oua de prepelita
  • 6 linguri zahar
  • 100 gr gris
  • 50 gr faina
  • 1 lingurita sare
  • Pentru fiert:
  • 1 l apa
  • 1 lingurita sare
  • Pentru pudrat:
  • 50 gr unt
  • 100 gr pesmet
  • 2 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • Pentru servit:
  • smantana
  • dulceata
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Papanasi muntenesti, sau fierti:

Incepem cu aluatul, care trebuie lasat o vreme la odihnit.

Punem branza intr-un vas si adaugam peste ea, zaharul, sarea, ouale si grisul.

Amestecam bine compozitia si o lasam la odihnit 30-40 de minute, pentru ca grisul sa absoarba surplusul de zer de la branza.

Dupa acest timp, presaram putina faina peste compozitia din vas si amestecam cu mainile ca sa ne dam seama de cata faina mai este nevoie.

Nu trebuie sa rezulte un aluat prea tare, dar nici moale sa nu fie, insa va fi lipicios.

Cu mainile infainate, vom forma niste mingiute cat cea de tenis si le lasam la odihnit pe un platou infainat pana cand apa, pe care o punem la fiert cu sarea, incepe sa clocoteasca.

Scufundam mingiutele in apa si le lasam sa fiarba pana cand se vor ridica la suprafata.

Intre timp, punem untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc, iar cand acesta se topeste adaugam pesmetul si amestecam pana cand se rumeneste usor.

Adaugam zaharul si zaharul vanilat, mai amestecam de doua, trei ori si stingem focul.

Cu o paleta de scurs, scoatem papanasii fierti si ii tavalim prin pesmetul prajit.

Ii transferam pe un platou si ii servim cu dulceata si smantana.

 

TIPS-URI

1

Dulceata si smantana sunt optionale pentru papanasii fierti, acestia se pot servi doar pudrati din plin cu pesmet si zahar.

2

Daca branza folosita este prea zemoasa, aceasta se va scurge bine, inainte de inceperea procesului de preparare a papanasilor.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386733
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386734
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386735
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386736
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386737
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386738
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386739
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386740
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386741
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386742
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386743
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386744
retete culinare - Papanasi muntenesti, sau fierti 386745

COMENTARII (33)

merisor 1

21.06.2015, 10:23

Multumesc, dragilor!

Adi 1

21.06.2015, 12:58

Deliciosi au fost!

mirela0911 1

21.06.2015, 16:07

Oricum sunt preparati, sunt deliciosi!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21