Pasca

de merisor in Prajituri, 18 Apr 2014 | 3584 vizualizari

 

De obicei cand fac pasca imi place sa combin branza proaspata cu branza sarata, dar de data aceasta am avut doar branza de vaci proaspata, din pacate, insa a iesit foarte buna si asa.
Mi-ar fi placut sa fac aluatul cu smantana, dar nici din asta n-am mai avut, tare pufosi au iesit cozonacii cu smantana in aluat!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 3 galbenusuri
  • 250 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 100 ml ulei
  • 50 gr unt
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • 1/2 sticluta esenta de lamaie
  • 1 lingurita sare
  • 30 gr drojdie
  • 500 gr faina
  • Pentru umplutura
  • 1 kg branza de vaci(Pilos)
  • 150 gr zahar
  • 1 lingurita sare
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • 1/2 sticluta esenta de lamaie
  • 6 linguri gris
  • 4 oua
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita lapte
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pasca:

De data aceasta am ales aroma de lamaie si la blat si la umplutura, noua ne place mult.

Incepem cu maiaua, adica lichefiem intr-un vas drojdia cu o lingura de zahar, adaugam laptele caldut si o mana de faina.

Omogenizam bine totul, acoperim vasul si lasam maiaua la crescut pana isi dubleaza volumul, aproximativ 15 minute.

Cernem faina intr-un vas si face o adancitura la mijloc.

Frecam galbenusurile cu zaharul si sarea, adaugam si coaja rasa de lamaie si esenta, iar untul il punem la topit, apoi il vom amesteca cu uleiul.

Rasturnam si galbenusurile si o parte din amestecul de ulei cu unt, in adancitura din mijlocul fainii. 

Adaugam si maiaua crescuta si incepem sa incorporam faina putin cate putin.

Cand aluatul devine tare il rasturnam pe masa de lucru unsa cu ulei(din cel oprit).

Framantam aluatul, dar nu prea mult, apoi il punem inapoi in vas, il acoperim si il lasam la crescut 15-20 de minute, dupa care il intindem si imbracam o forma de copt rotunda, detasabila, cu el. Eu am folosit o forma de 25 cm, diametrul.

Oprim o parte din aluat si pentru impletitura si crucea din mijloc.

Mai lasam aluatul la crescut si in forma de copt, cam tot 10-15 minute.

Pentru umplutura, amestecam toate ingredientele si le vom pune peste aluat.

Impletim restul de aluat oprit si il asezam pe marginea formei, iar la mijloc formam o cruce.

Ungem aluatul de deasupra cu galbenus amestecat cu lapte si dam pasca la cuptorul preincalzit( cu 5 minute inainte), pentru 40-45 de minute la 180 de grade

Lasam pasca sa se raceasca, apoi putem portiona, ma rog, cine rezista. :)

 

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de gris variaza in functie de consistenta branzei.

RETETA IN IMAGINI

Pasca-0
Pasca-1
Pasca-2
Pasca-3
Pasca-4
Pasca-5
Pasca-6
Pasca-7
Pasca-8
Pasca-9
Pasca-10

COMENTARII (38)

Lavinia 1

19.04.2014, 19:41

minunata!cu branza multa cum imi place mie

Lia_ 1

22.04.2014, 18:58

asta cu aluat este a noastra si decorata cu suflet

merisor 1

22.04.2014, 19:40

Asa este, Lia

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41