Pască tradiţională

de ionix in Prajituri, 20 Apr 2010 | 4975 vizualizari

 

e o combinatie intre ce mi-a spus mama si ce mi-a spus matusa-mea :D:D

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:  
  • 400 g faina
  • 150 g zahar
  • O lingura cu unt
  • 100 ml lapte
  • 50 ml apa minerala
  • 1 cubulet drojdie proaspata(pt 500 g faina)
  • Doua oua
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 2 linguri cu smantana
  • Un praf de sare
  • Pentru umplutura:  
  • 700 g branza dulce
  • 3 linguri cu smantana
  • Coaja de la o lamaie rasa
  • 100 g stafide
  • O lingura cu gris
  • 4 oua
  • 150 g zahar pudra
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Pentru uns:  
  • Doua oua batute cu o lingura cu zahar
  • 4 linguri cu apa amestecate cu 3 linguri cu zahar

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pască tradiţională:

Prepararea aluatului:

Mai intai se face maiaua. Drojdia se pune cu putin lapte caldut si cu putin zahar.

Restul de lapte se adauga cu apa minerala si se lasa la fiert.

Cat laptele este fierbinte se pune peste 200 g din faina, asta pt a opari faina un pic, si se amesteca bine pentru a nu face cocoloase.

Faina se lasa la racit iar dupa ce s-a racit se amesteca cu maiaua.

Se toarna peste restul de faina si se amesteca cu galbenusurile si smantana, trebuie sa fie la temperature camerei.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si restul de zahar iar apoi se amesteca cu restul compozitiei.

Se topeste untul impreuna cu zaharul vanilat si se toarna, cat este cald, peste aluat.

Se framanta bine pana aluatul face basicute iar apoi se da la loc caldut, acoperind vasul cu un prosop, pana creste un pic.

 

Cat timp sta la dospit facem umplutura:

Prepararea umpluturii:

Branza dulce se lasa la scurs de zar, asta daca este zemoasa.

Branza se amesteca bine cu restul ingredientelor, frecand pana cand branza e cremoasa, si la sfarsit de pun stafidele.

 

Dupa ce aluatul nostru a crescut scoatem 1/3 din el si-l facem o forma rotunda, mare cat forma in care asezam pasca.

Din restul de aluat punem putin intr-o parte, pentru cruce.

Pentru impletitura de pe marginea pascai, facem doua rulouri din aluat pe care le impletim. Impletitura o punem pe marginea cratitei  de jur imprejurul ei.

Lasam 5 minute sa creasca un pic si apoi punem umplutura in mijloc.

Facem o cruce pe mijlocul ei.

Deasupra punem cele doua oua batute, atat peste aluat cat si peste umplutura.

Dam la cuptorul bine incins pana se rumeneste, la foc mediu.

Imediat dupa ce scoatem pasca o ungem cu siropul de zahar.

Se mananca de la Paste pana la Inaltare.

 

Pofta buna!

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Pască tradiţională 27578
retete culinare - Pască tradiţională 27579
retete culinare - Pască tradiţională 27580
retete culinare - Pască tradiţională 27581
retete culinare - Pască tradiţională 27582
retete culinare - Pască tradiţională 27583
retete culinare - Pască tradiţională 27584
retete culinare - Pască tradiţională 27585
retete culinare - Pască tradiţională 27586
retete culinare - Pască tradiţională 27587
retete culinare - Pască tradiţională 27588
retete culinare - Pască tradiţională 27589
retete culinare - Pască tradiţională 27590

COMENTARII (12)

Brindusa 1

20.04.2010, 22:59

mai ce frumos ai impletit tu coca. Ti-a iesit minunata. De gust ar fi buna daca i-ai scoate stafidele

susu 1

20.04.2010, 23:03

Frumusica foooooc

ionix 1

21.04.2010, 21:10

multumesc @Brindusa... sunt de acord cu tine nici mie nu-mi plac stafidele dar... sotul le adora

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18