Pelimeni sau coltunasi cu carne

de anisoara in Mancaruri cu carne, 24 Mai 2010 | 31353 vizualizari

 

coltunasii cu carne tocata sau pelimeni ( denumirea ruseasca) necesita preparaream unui aluat mai vartos, deoarece pelimenii se fierb mai mult timp si aluatul trebuie sa rezista la fierbere sa nu se rupa , sau sa devina prea moale si neplacut la gust .
Eu voi expune 2 retete de aluat- un aluat traditional pentru pelimeni, si alt aluat , caruia i se adauga putin ulei si el devine mai elastic , se poate intinde un aluat mai subtire , si sa adaugati tocatura de carne preparata recent si veti savura placerea pelimenilor cu mai mult gust de carne decat de aluat .
Pelimenii se pot prepara din timp intr-o cantitate mai mare , unde se vor alatura sa va ajute la lipit aluatul si apropiatii din familie , se congeleaza si in momentul ,cand aveti pofta de ei, se fierb intr-un timp scurt si cina este gata pentru toata familia.
In a 2 si a 4 foto pelimenii fotografiati sunt inghetati. Dupa cum vedeti isi pastreza foarte bine forma in stare congelata.

Ca atare , proportiile intre faina si lichidul ( apa, ouale ) folosit pentru aluatul la pelimeni este 3:1. Pentru aluatul de coltunasi cu diferite umpluturi este de 2:1, adica 2 parti de faina si aproximativ o parte de lichid ( apa, ouale)

 

INGREDIENTE

     1 reteta de aluat :

  •            3 pahare de faina
  •            1 pahar de apa calduta
  •            un ou
  •            o lingurita de sare

        2 reteta de aluat :

  •            2 pahare de faina
  •            150 ml de apa calduta
  •            un ou
  •            1 lingura de ulei
  •            jumatate de lingurita de sare
  •            un picusor de zahar
  •            unt topit sau ulei prajit cu ceapa

      Umplutura din carne tocata :

  •            300 gr carne de vita
  •            300 gr carne de porc
  •            o ceapa
  •            100 grame de varza proaspata rasa prin razatoare (optional)
  •            40 ml apa gheata
  •            sare
  •            piper negru macinat

      Pentru fierbere lor :

  •            3-4 l de apa
  •            boabe de piper aromat
  •            2-3 frunze de dafin
  •            1-2 linguri rase de sare


Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pelimeni sau coltunasi cu carne:

Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un vas mai mare . Aparte, intr-un vas se toarna oul sau ouale ,se adauga sarea, zaharul se amesteca putin cu furculita, si se toarna apa calduta .In cazul cand folositi a 2 reteta cu ulei- uleiul se adauga in lichid .

Se face o gropita in centrul fainei si se toarna apa calduta cu oua. Se amesteca treptat faina cu apa cu o lingura , pana se vede, ca s-a imbibat toata apa in faina, dupa aceea ,se incepe framintatul aluatul cu ajutorul mainilor. Se framanta destul de mult , undeva la 10 minute .De la inceput va fi mai virtos, dar framantand intr-una el se mai inmoaie si devine elastic. Se framinta aluatul timp de 8-10 minute.

Mod de preparare:Se cerne faina intr-un vas mai mare si se amesteca cu sarea. Se obtine un aluat elastic si vartos la pipait.
Se lasa sa se odixneasca intre 30 minute, acoperit. Cu cit mai mult timp se odixneste aluatul cu atit mai bine se lucreaza cu el. Intre timp

se prepara implutura de carne tocata : Carnea se taie in bucati, ceapa se curata si se toaca prin masina de tocat, daca este posibilitata ,se toaca de 2 ori . Se adauga varza proaspata, care se rade prin razatoare cu gauri mai mici. Prin adaugarea varzei in tocatura , carnea devine mai suculenta dupa fierbere. Adaugarea apei foarte rece - dezghetata sau apa minerala rece, deasemenea ii reda carnii gustul suculent. Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca foarte bine si foarte mult. Tineti minte, metoda de amestecare a MICILOR , care ma descris-o pe blog- aproximativ , in asa mod ,e necesar sa amestecati.timp de 20 minute. Se ridica tot botul de tocatura in maini si se arunca in vas- cca 10-15 ori. Se pune in frigider sa se odihneasca si sa se intareasca. Se imparte aluatul in 2-3 parti si se intinde cu facaletul o foaie subtire sau putin grosuta , la dorinta.

Cu un pahar mai subtire se taie rondele din aluat. Se adauga bile de tocatura cu lingurita si cu degetele de faina se lipesc bine marginile, iar apoi se unesc colturile intre ele. Asa procedam cu toate cerculetele taiate din aluat. Pentru incepatori se pare ca este mult de lucru la lipirea lor, dar intr-adevar se lipesc foarte repede.

Acesta forma de lipire a pelimeni lor se deosebeste prin forma de lipire a coltunasilor. Coltinasii se fac in formade semiluna , pelmenii sunt rotunzi. In imagini se vede bine forma lor.

Pelimenii se pot pastra la congelator, dar o parte se fierb recent preparati.

 Cum se fierb pelimenii:

Se pune la fiert o cratita mai mare cu apa multa.In apa se adauga sare, boabe de piper negru aromat , frunza de dafin . Cand incepe sa clocoteasca apa, se adauga pelimenii si se fierb 4-5 minute din momentul . cand incep sa fiarba apa din nou. Adica ca sa intelegi- cand aruncati in apa pelimenii ei coboara toti la fund, cu o lingura de lemn amestecati in ei cu atentie, dezlipind de fundul cratitei, treptat ei se urca la suprafata, si din acest moment ii fierbeti timpul care l-am descris. Dupa aceia se scot din apa care au fiert , se calesc foarte putin cu apa rece si se adauga untul topit, sau ulei prajit cu ceapa, unde ceapa s-a inlaturat, dar sa stiti , ca ceapa prajita - da un gust deosebit la pelimeni. Totul se amesteca bine, pentru ca ei sa nu se lipeascca intre ei.

La masa se servesc cu smantana, sau cu otet, prersarat de asupra cu verdeata tocata, sau cozi de ceapa taiate. Totul dupa preferinta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pelimeni sau coltunasi cu carne" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (3)

housy 1

27.06.2010, 18:14

cati d-astia am mancat cand statea la camin, in facultate. adusi de colegele din Moldova....uuhh si ce buuuuuuuuuuuni erau !! cu smantana...yumii....doar k aceia erau cumparati, cred k nici nu se compara ai 5 furculite... vreau o portie la pachet te rog

mihaelar63 1

10.01.2012, 01:05

Cat e de lucru pe ei , dar ce buni

euglas 1

28.06.2012, 14:13

Foarte, foarte gustos. Dar de lucru ii intraevar multisor

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Piept de pui in sos de rosii