Pește libian

de Catalina L in Peste, 17 Feb 2016 | 936 vizualizari

 

Astazi 17 februarie este zi nationala in Libia - ziua declanşării Revoluţiei (la Benghazi). Oreteta si un salut calduros tuturor libienilor.


Libia a fost locuită din timpuri străvechi de triburile Libu, probabil de origine berberă.


În jurul anului 1000 î.e.n., pe actualul teritoriu libian s-au înfiinţat colonii feniciene. Au urmat colonizarea greacă şi cucerirea romană. În secolul VI e. n., Libia a intrat în componenţa Imperiului Bizantin, iar în 643 a fost cucerită de arabi. Cunoaşte stăpânirea otomană între secolele XVI-XX.


 În 1932, Libia este colonizată în întregime de italieni. La sfârşitul lui 1942, forţele aliate (anglo-franceze) intră în Libia. Libia şi-a proclamat independenţa de stat la 24 decembrie 1951, sub numele de Regatul Unit al Libiei, în timpul domniei regelui Iddris Es-Senoussi.


 


La 1 septembrie 1969, a avut loc o lovitură militară condusă de un grup de 11 ofiţeri, în frunte cu colonelul Moammar Al Gadhafi, care a răsturnat monarhia.


 


După ce mișcările populare au răsturnat conducătorii Egiptului și Tunisiei, vecinii săi de vest și est, Libia a experimentat un început de revoltă la scară largă pe 17 februarie 2011.


Situaţia politică şi de securitate din Libia, lacinci ani de la revoluţia anti-Ghadafi şi după două cicluri electorale, rămâne în continuare critică, cu două parlamente (unul la Tobruk, rezultat din alegerile din 25 iunie 2014, recunoscute de comunitatea internaţională, şi altul la Tripoli) şi două guverne, susţinute fiecare de coaliţii de grupări armate. 


(http://www.mae.ro/)


 

 

INGREDIENTE

  • 2 fileuri de pește alb la alegere - cabillaud (cod)
  • 1 cutie mica de bulion de rosii - 50 g
  • 1 lamaie
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 lingurita de chimen
  • 1 lingura de boia de ardei
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare si piper
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pește libian:

Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie la foc mediu.

Se adauga usturoiul tocat si condimentele si se amesteca bine.

Se varsa bulionul amestecat cu sucul de lamaie si cu un pahar de vin cu apa.

Se amesteca pana cand sosul este uniform si neted.

Se adauga pestele feliat, se toarna peste el sosul cu o lingura, se acopera cratita si se gateste timp de 10-15 de minute pe foc mic.

Daca sosul scade prea mult, se poate adauga putina apa.

Am adaugat spre  sfarsit lamaia stoarsa taiata bucatele.

Se potriveste de condimente, sare si piper.

Se poate servi cu orez alb sau cu cous-cous.

Se presara deasupra patrunjel si / sau coriandru tocat fin.

Pofta Buna !!

 

TIPS-URI

1

daca sosul scade prea mult, adaugati putina apa

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Pește libian 428577
retete culinare - Pește libian 428578
retete culinare - Pește libian 428579
retete culinare - Pește libian 428580
retete culinare - Pește libian 428581
retete culinare - Pește libian 428582
retete culinare - Pește libian 428583
retete culinare - Pește libian 428584
retete culinare - Pește libian 428585
retete culinare - Pește libian 428586

COMENTARII (17)

mihaelar63 1

17.02.2016, 21:27

Merge la favorite . Imi placereteta

noiinbucatarie 1

23.02.2016, 10:48

De facut neaparat!

Catalina L 1

24.02.2016, 10:34

deliarapeanu cautati in alta parte va rog

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18