Pisica de mare cu cus-cus integral

de Sylvia in Mancaruri cu carne, 19 Noi 2014 | 5869 vizualizari

 

Sincera sa fiu am avut ceva de furca cu aceasta reteta :) sa vad cum ii spune in romana la acest peste , in Franta aceasta bucata de peste este "ail de raie" aripa de pisica de mare dar de fapt "raie" denumeste generic mai multe subspecii de pesti care innoata pe fundul Atlanticului de Nord si al Mediteranei. Este un peste plat cartilaginos , destul de neutru ca si gust ceea ce ii da un farmec aparte fiind un excelent absorbant de arome , cu o textura deosebita. Prin aceasta reteta am vrut sa va prezint pe de o parte o tehnica de gatire a pestelui in "court bouillon" prin fierbere rapida si sa va prezint alternativa cus-cus-ului integral care este mai putin cunoscut dar deosebit de bogat in arome si calitati nutritionale.

 

INGREDIENTE

  • peste pisica de mare
  • vin alb
  • otet de vin alb
  • unt sarat
  • boabe de piper
  • dafin
  • cimbru
  • tija de telina
  • ceapa alba
  • morcov
  • usturoi
  • sare de mare
  • piper
  • cus-cus integral
  • ulei masline
Portii: 2
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pisica de mare cu cus-cus integral:

Prepararea este extrem de simpla : pestele se curata de cartilaj se spala si se pastreaza la rece. Gatirea in "Court bouillon" inseamna fierberea rapida  intr-un bouillon preparat din apa, vin alb, otet de vin alb , garnitura aromatica ( ceapa, morcov, tija de telina ) si ierburi aromatice ( cimbru, patrunjel) cu putina sare si piper. Acest mod de gatire extrem de sanatos merge atat pentru peste cat si pentru fructele de mare, la peste se incepe de la "rece" punand pestele in acest fond si lasandu-l pana la fierbere si cateva minute dupa aceea iar fructele de mare se adauga atunci cand fondul fierbe. 

Eu adaptez aceasta tehnica facand totul in cantitate mica , asa ca la 500 gr pe peste am adaugat apa cat sa treaca peste el, putina sare de mare, piper, 50 ml vin alb, o lingura de otet alb, garnitura aromatica ( cateva rondele de morcov, tija de telina, o ceapa alba mica , un catel de usturoi taiat in doua) si ierburi aromatice dafin, cimbru si patrunjel. Se lasa sa clocoteasca 2-3 minute pentru ca este un peste plat care se gateste extrem de repede. pestele se verifica daca este fiert cu varful unul cutit , daca acesta patrunde usor este gata.Timpul de fierbere se adapteaza la grosimea pestelui. La sfarsit adaug mereu putin unt sarat ca sa dau onctuozitate sosului care aromatiseaza pestele. 

Cus-cus-ul se prepara in maniera traditionala, intr-un vas nemetalic se pune cus-cus-ul si se adauga peste el o lingura de ulei de masline se amesteca bine si spoi se adauga apa clocotita  cu sare / supa de pui cat sa treaca cu un deget peste el . Se lasa sa se "gateasca " acoperit pret de cateva minute, la cel integral timpul ete putin mai lung. La final se amesteca cu o furculita ca sa il aeram , se mai poate rectifica asezonarea. Cus-cus-ul integral este mai bogat in arome si are un indice glicemic mai mic asa ca este recomandat celor care vor sa urmeze un regim alimentar. 

Se aseaza pe farfurie o cantitate de 200-250 peste , 100 grame de cus-cus , se asezoneaza cu putin bouillon peste peste , eu pentru asezonare am pus bucati mici de ardei rosu ca sa aduc o nota de crocant, sare de mare, salvie , flori de lavanda si de hybiscus. 

Va doresc  pofta mare si sper sa degustati reteta ! 

TIPS-URI

1

Gatirea in "Court bouillon" inseamna fierberea rapida intr-un bouillon preparat din apa, vin alb, otet de vin alb , garnitura aromatica ( ceapa, morcov, tija de telina ) si ierburi aromatice ( cimbru, patrunjel) cu putina sare si piper. Acest mod de gatire extrem de sanatos merge atat pentru peste cat si pentru fructele de mare, la peste se incepe de la "rece" punand pestele in acest fond si lasandu-l pana la fierbere si cateva minute dupa aceea iar fructele de mare se adauga atunci cand fondul fierbe

Daca ti-a placut reteta noastra "Pisica de mare cu cus-cus integral" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Pisica de mare la cuptor