Piure de cartofi

de miki_a in Aperitive / Garnituri, 8 Apr 2015 | 523 vizualizari

 

Aceasta reteta de piure este foarte simpla, comuna si cred ca multi dintre voi o stiti. Dar sa nu credeti ca nu sunt si nestiutori (recunosc deschis ca eu acum incoace am invatat ce este un piure de calitate).

 

INGREDIENTE

  • 8 cartofi potriviti, de culoare alba;
  • 50 gr. de unt (la temperatura camerei, daca este posibil fara sare);
  • 300 ml. lapte gras fiert in prealabil;
  • sare (daca bebe e mai mare de 1 an);
  • condimente (praf de marar, coriandru, piper).
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Piure de cartofi:

Spalam cartofii foarte bine si ii punem la fiert intr-un vas, cu apa usor sarata, cat sa-i acopere.

Fierbem fara capac, la foc moderat, 25-30 de minute (facem proba cu scobitoarea / furculita, pana intra usor in cartof).

Dupa ce au fiert scurgem rapid de lichid (nu lasam cartofii in apa pentru ca au tendinta de a o asimila si vor deveni aposi si fara gust).

Lasam sa se raceasca, dar nu foarte tare si incepem sa-i curatam.

Ii pasam cu o furculita mare sau cu presa. Nu va recomand mixerul deoarece piureul devine cleios, inecacios si fara aspect.

Punem oala cu cartofii pasati la foc mic, pentru a indeparta cat mai bine apa in exces.

Incepem sa punem untul, putin cate putin, apoi laptele cald, la fel, treptat, pana cand ajungem la consistenta dorita.

Amestecam energic cu un tel, piureul devenind pufos prin incorporarea de aer.

Condimentam dupa gust (sare, piper, verdeata).

Servim cu salate, carnuri, muraturi etc.

 

 

 

TIPS-URI

1

Pentru piureuri cel mai bine se preteaza cartoful alb.

2

Cartofii se fierb in coaja pentru a micsora distrugerea celulelor de amidon, dar si a absorbtiei de apa.

3

Piureul se prepara la foc mic.

4

Cantitate de unt, cat si cea de lapte se adauga in functie de gustul personal dar si de calitatea cartofilor.

5

Putem imbunatati gustul cu ulei de masline, branzeturi, sos de ceapa, sos de trufe, smantana, hrean etc.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Piure de cartofi 375262
retete culinare - Piure de cartofi 375263
retete culinare - Piure de cartofi 375264
retete culinare - Piure de cartofi 375265
retete culinare - Piure de cartofi 375266
retete culinare - Piure de cartofi 375267
retete culinare - Piure de cartofi 375268
retete culinare - Piure de cartofi 375269

COMENTARII (25)

miki_a 1

09.04.2015, 13:37

Multumesc Irina!

Rocsi 1

09.04.2015, 21:11

Ce imi mai place!

miki_a 1

10.04.2015, 10:32

Multumesc Rocsi!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21