Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara

de Zamfira in Dulciuri, 31 Oct 2015 | 337 vizualizari

 

Vă aduc o reţetă cu tradiţie, din zona Transilvaniei, Hetiur de Sighişoara. Este o plăcintă pe care o savuram foarte des la bunica, ehhee ce vremuri, ce viaţă fără griji…au rămas doar amintirile, reţeta şi aroma unică a plăcintei. Din povestirile bunicii, am înţeles că această plăcintă se făcea în zile de sărbătoare, la vatră, în tăvi imense. Nici nu mă mir, erau multe guri de hrănit, bunici, părinţi, copii, rude şi vecini. Se adunau toţi, cu bucurie, cu veselie, la o vorba, două, la gura sobei. Savurau o felie de plăcintă cu prune şi smântână, un păhărel de pălincă şi apoi mergeaua la odihnă. Frumos, pe mine şi acum mă emoţionează amintirile din copilărie.

Vă recomand reţeta de plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoare, sper să fie pe gustul vostru.

În lipsa prunelor proaspete putem folosi prune din compot.

 

INGREDIENTE

  • 500 g făină
  • 2 gălbenuşuri de ouă
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 50 g unt
  •  400 ml lapte călduţ
  •  pentru drojdie-zahăr, făină, lapte călduţ · sare
  • Deasupra plăcintei
  • 1 kg prune
  •  1 lingură pesmet
  • 4 linguri zahăr
  • 3 linguri scorţişoara
  •  550-600 ml smântână
  • 1 gălbenuş
Portii: 36
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara:

Amestecăm drojdia cu o lingurită de zahăr, una de făină şi puţin lapte călduţ şi timp de 10 minute îl lăsăm la crescut . Adăugăm maiaua crescută peste făină, cele două gălbenuşuri, puţina sare, untul topit şi laptele călduţ. Frământăm aluatul câteva minute. Dacă aluatul e prea tare, rigid, se poate adăuga lapte călduţ. Lăsăm aluatul la dospit pentru 20-25 minute.

Spălăm prunele, ştergem de apă şi le tăiem în două, scoatem sâmburii.

Întindem aluatul cu sucitorul, pudrăm cu foarte puţină făină planşa de lucru. Punem aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt.

Presărăm peste aluat puţin pesmet. Aşezăm jumătăţile de prune, cu interiorul în jos.

Presărăm deasupra 2 linguri de zahăr sau mai mult, şi 2 linguri de scorţişoara. Punem tava în cuptorul preîncălzit pentru 10 minute.

Amestecăm smântâna cu un gălbenuş de ou, o lingură de scorţişoara şi 2 linguri de zahăr.

Distribuim uniform crema de smântână deasupra plăcintei şi-l dăm la cuptor pentru încă 35-40 de minute, pănă când crema începe să se întărească puţin.

Atenţie la intensitatea focului, căldura trebuie să vină mai mult de deasupra plăcintei pentru a coace crema de smântână şi de a nu arde partea de jos.

Plăcinta se taie abia când s-a răcit.

 

RETETA IN IMAGINI

Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-0
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-1
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-2
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-3
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-4
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-5
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-6
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-7
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-8
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-9
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-10
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-11
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-12
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-13
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-14
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-15
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-16
Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara-17

COMENTARII (17)

Zamfira

Zamfira 1

01.11.2015, 07:52

Camelya

Gherca Daniela

Gherca Daniela 1

01.11.2015, 10:41

Zamfira

Zamfira 1

01.11.2015, 11:32

Daniel

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!