Placinta cu mere si gem de gutui

de Rux in Dulciuri, 23 Noi 2015 | 1005 vizualizari

 

Poate fi o placinta de post desavarsita? Eu zic ca da....este fara cusur, cu foi bune, moi, usor de preparat care se intind perfect si nu se rup, cu umplutura bogata in care am pus toata livada de mere, cu arome de toamna inconfundabila si un gust incantator...va poftesc cu mult drag la un desert minunat!

 

INGREDIENTE

Foi:
  • 750 gr faina
  • 100 ml ulei
  • 150 gr. zahar pudra
  • 300 ml apa minerala calduta
  • vanilie
  • un praf de sare
  • faina pentru infainat( o canita)
  • Maia: 2 pliculete drojdie( 14 gr.)+ 4 linguri pline apa minerala calduta+ 2 linguri zahar pudra+ 1 lingura faina
Umplutura:
  • 30 de mere( si mai dulci si mai acrisoare, cum doriti
  • un borcan de dulceata de gutui( neaparat facut in casa)
  • o canita de zahar brun
  • scortisoara
Decor:
  • zahar pudra vanilat
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta cu mere si gem de gutui:

Mai intai am pregatit maiaua: intr-un bol, am amestecat drojdia uscata, cu 4 linguri apa minerala calduta, cu doua linguri de zahar pudra si cu o lingura de faina si am lasat-o deoparte la loc cald langa ochiul aragazului aprins( 15 minute).

Faina am cernut-o direct in vasul larg de framantat, am adaugat uleiul, zaharul, maiaua, apa calduta, praful de sare si vanilia si am framantat aluatul pana s-a omogenizat si l-am lasat la loc cald in bucatarie.

Intre timp am spalat si curatat merele, apoi le-am razuit pe razatoarea mare. 15 mere mai dulcege intr-un vas si cele mai acrisoare in alt vas.

Dupa 20 de minute am luat aluatul si l-am impartit in 3 bucati aproximativ egale.

Fiecare bucata de aluat am intins-o pe hartia de copt pe care am presarat putina faina, o sa vedeti ca se va intinde extraordinar de bine, astfel ca nu aveti nevoie de faina decat la inceput.

Intr-o tava larga si adanca, (eu am una la dimensiunea cuptorului) tapetata clasic cu ulei si faina, am asezat la baza, prima foaie si deasupra am pus merele mai dulci,am presarat deasupra zahar brun( nu mult) si scortisoara.

Am intins apoi a doua foaie,  am asezat-o deasupra merelor, am intepat-o cu furculita pe toata suprafata, am pus merele mai acrisoare si deasupra dulceata de gutui si din nou am presarat scortisoara. Din nou am intins foaia si am pus-o deasupra, am intepat-o cu furculita peste tot. Foaia nu se unge.

Am copt placinta la 180 de grade timp de 45 sau 50 de minute,  poate chiaro ora, sau pana se rumeneste foaia de deasupra uniform. Este important sa o coacem bine astfel incat foaia din mijloc sa nu ramana cruda.

Placinta se lasa la racit, se pudreaza( optional) si se taie in bucati dupa dorinta.

 

TIPS-URI

1

Foaia de placinta de la baza nu se inteapa.

2

Merele se pot amesteca dulci si acrisoare.

3

Daca vi se pare prea mult zahar si merele sunt dulci renuntati la el.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413485
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413486
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413487
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413488
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413489
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413490
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413491
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413492
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413493
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413494
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413495
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413496
retete culinare - Placinta cu mere si gem de gutui 413497

COMENTARII (38)

Rux 1

25.11.2015, 18:44

Ela scumpa mea, eu iti multumesc!

mihaelar63 1

26.11.2015, 00:22

a trecut ... dar imi vine si mie vremea sa savurez praji buna

Rux 1

08.12.2015, 23:16

Multumesc Mihaela scumpa

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D