Placinta cu prune si scortisoara

de gaby_duceag in Dulciuri, 26 Aug 2011 | 4298 vizualizari

 

Daca tot sunt eu aici un fel de "doamna cu retete aniversare :)))) )" , si dedic retete bucataraselor si sotilor aferenti :))), atunci...nu e binevenita si o dedicatie pentru George, sotz de Medi ?:d:))La multi ani, George!

 

INGREDIENTE

  • Aluat :
  • 500-600 gr faina alba
  • 25 grame drojdie
  • 250 ml lapte caldut
  • 2 oua
  • zahar - 100 gr + 2-3 linguri
  • 2 linguri untura
  • putina sare
  • Umplutura
  • 100 gr unt
  • 4 linguri zahar brun
  • o lingurita scortisoara
  • aprox 400 gr prune
  • zahar pudra
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta cu prune si scortisoara:

Se dilueaza drojdia in putin lapte caldut, impreuna cu zaharul si o lingura de faina. Se lasa sa creasca compozitia pentru 10 min la loc caldut. Intr-un vas mare se pune faina, facand o gropita in mijloc. Se adauga amestecul cu drojdie, untura, zaharul si ouale . Omogenizam si incepem sa adaugam, treptat, laptele caldut. Framantam incorporand laptele. Daca aluatul este prea tare mai adaugam lapte, in caz contrar mai punem putina faina.

Trebuie sa obtinem un aluat ferm, nelipicios, asemanator aluatului pentru placinte.Framantam pentru 10 minute folosindu-ne de putina faina pentru a inmuiamana atunci cand aluatul devine lipicios. Acoperim cu-n servet curat si lasam la dospit la loc cald. Cand si-a dublat volumul transferam aluatul pe un blat de lucru, infainat.

Impartim compozitia in 3. Fiecare bucata o intindem cu sucitorul intr-o forma lunguiata. Amestecam cele 100 gr unt cu zaharul brun si scortisoara.
Impartim amestecul in 3 si ungem pe fiecare dintre bucatile de aluat. Rulam si obtinem 3 suluri ca niste clatite rulate.

Ungem o tava rotunda cu unt. Asezam sulurile unul in continuarea celuilalt formand o spirala. Lasam cam 1-2 cm distanta intre cercurile formate pentru a putea aseza prunele. Lasam tava pentru 15 min la loc cald. Spalam bine prunele, le desfacem in doua si scoatem samburii. Le sezam uniform in golurile ramase in interiorul sulului de aluat. Presaram peste ele zaharul ramas.

Preincalzim cuptorul la 175-180 grade.

Introducem tava si lasam la cuptor pana ce placinta capata o culoare frumoasa. Scoatem si pudram cu zahar pudra. Servim calda. Nu lasati peste noapte pentru ca prunele lasa zeama si veti obtine o placinta insiropata :P

Recomand sa folositi o tava cu diametru cat mai mare (a mea a avut aprox 24 si a fost prea mica), asa incat atunci cand asezati prunele sa aiba suficient loc si sa nu preseze aluatul.

 

RETETA IN IMAGINI

Placinta cu prune si scortisoara-0
Placinta cu prune si scortisoara-1
Placinta cu prune si scortisoara-2

COMENTARII (107)

gaby_duceag

gaby_duceag 1

27.08.2011, 15:30

Lau

Lau 1

28.08.2011, 21:54

Bya Ralu

Bya Ralu 1

18.12.2015, 23:48

si doamna,aniversarea mea de ce ai ratat-o ?)

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!