Placinta cu varza

de Lia_ in Mancaruri de legume, 5 Sep 2013 | 2416 vizualizari

 

Ca sa nu mai spuna Cleme ca m-am dat cu boierii, alaltaieri mi-am pus traista in spinare si am luat-o catinel pe drumul catre tara ca s-o concurez pe Merisor la placinte, dar n-am cum, deoarece ea are porcu' eco si mere din pomuletii din dotare.
Spun ca sa se stie cum e aluatul la aceasta placinta, moale si fin, nu este unul crocant, dar aceast tip merge foarte bine cu varza calita. Multumesc "lalena.ro" pt reteta.

 

INGREDIENTE

  • ALUAT
  • Faina alba 1+1/2 cana (cana=250 ml, nu cu varf)
  • Unt 100 g -moale (la temperatura camerei)
  • Drojdie uscata -4 g (cam 1+1/2 lingurita)
  • Sare 0.5 lingurite
  • Apa calduta -50 ml
  • Lapte de vaca -50 ml
  • Zahar -2 lingurite
  • Oua -1 buc
  • Galbenus-1 pentru uns pe deasupra la final
  • UMPLUTURA
  • Varza alba 1+1/3 kg
  • Ceapa alba- 1 buc
  • Ulei de floarea soarelui- 50 ml
  • Sare- 1 lingura
  • Piper negru 1/2 lingurite
  • Cimbru
  • Marar-optional (eu nu-l iubesc prea mult si n-am pus)
  • Oua fierte 3 buc (optional)-...nu e mare smecherie cu ouale aste
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta cu varza:

UMPLUTURA
Varza si ceapa curatata se maruntesc  bine si se pun cu putin ulei intr-o cratita larga la calit.
Se amesteca periodic pana se inmoaie bine si capata o culoare galbena-maronie. Nu o uscati foarte mult.
Stingeti  focul, adaugati sare si piper si lasati sa se racoreasca bine.
Optional se pot adauga 3 oua fierte si tocate marunt.

ALUATUL
Se amesteca faina + 1 lingurita de zahar + 1/2 lingurita sare. La acestea se adauga 100g de unt moale.

Se amestexa apa calduta cu drojdia (daca este activa) si 1 lingurita de zahar -  se lasa 10 min pana face spuma.

Daca drojdia nu necesita dizolvare, se sare acest pas.

Se amesteca bine cu mainile untul cu amestecul de faina. Va capata un aspect nisipos.

La acestea se adauga oul si 50 ml de lapte cald. Amestecati bine cu un tel sa se uniformizeze compozitia.

Adaugati amestecul lichid la compozitia de faina cu unt si faceti un aluat elastic si moale.

Daca mai este nevoie adaugati putin lapte sau faina,  in caz ca nu se formeaza bine aluatul.

Impartiti aluatul in 2: o bila mai mare si una mai mica.

Incingeti cuptorul la foc mic.

Se unge o tava de cuptor cu ulei (am facut in tava de pizza 28cm).

Bila cea mai mare de aluat se intinde si se pune in tava, ridicand usor bordurile.

Se pune amestecul de varza si se acopera cu cea de a doua foaie de aluat.

Se unge cu galbenus de ou pe deasupra si se da la cuptor la foc moderat spre mic. Cautati dupa 20 minute si vedeti daca a inceput sa se rumeneasca.
O mai lasati cat trebuie ca sa nu se intareasca dar sa fie frumos rumenita. La unele cuptoare poate dura si 45 minute sau o ora.

Se lasa sa se racoreasca, se scoate din tava si se portioneaza.

Sa aveti pofta !

 

TIPS-URI

1

Retineti reteta de aluat, se mentine pufos si moale chiar si dupa 3 zile acoperita cu folie (am facut-o alaltaieri).

RETETA IN IMAGINI

Placinta cu varza-0
Placinta cu varza-1
Placinta cu varza-2
Placinta cu varza-3
Placinta cu varza-4
Placinta cu varza-5
Placinta cu varza-6
Placinta cu varza-7
Placinta cu varza-8
Placinta cu varza-9
Placinta cu varza-10
Placinta cu varza-11
Placinta cu varza-12
Placinta cu varza-13
Placinta cu varza-14
Placinta cu varza-15
Placinta cu varza-16

COMENTARII (24)

MotanLaOale 1

06.09.2013, 19:09

laura_n 1

08.09.2013, 14:48

tare buna placinta cu varza. chiar nu am mai papat de multa vreme

Lia_ 1

08.09.2013, 15:08

eu fac pt prima oara. o s-o incerc si cu blat crocant cum zice bunica dar e buna si varianta asta cu blat pufos ca sa rupem monotonia. mie mi-a placut

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41