Placinta taraneasca cu mere

de merisor in Prajituri, 3 Sep 2013 | 115655 vizualizari

 

Stiu ca mai am postat o placinta cu mere, dar blatul de la aceasta este mai special.
De ce ii spun taraneasca?
Pentru ca este o reteta de la tara cu ingredientele din gospodaria mamei: osanza, lapte batut, oua, faina si merele, bineinteles.

 

INGREDIENTE

Pentru blat:
  • 200 gr osanza solida
  • 4 linguri zahar
  • 1 ou
  • 300 ml lapte batut(iaurt de tara)
  • sare
  • esenta de vanilie
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1/2 plic praf de copt
  • 450-500 g faina
Pentru umplutura:
  • 2 kg mere
  • 1 lingurita scortisoara
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri gris
Pentru pudrat:
  • 3-4 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie
  • 1/4 lingurita scortisoara
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta taraneasca cu mere:

Pentru umplutura: curatam merele de coaja si interior si le dam pe razatoarea mare sau le trecem prin robot, asa cum am procedat eu, apoi le calim impreuna cu zaharul si scortisoara pana lasa sirop, la foc mediu, mestecand din cand in cand.

Ridicam de pe foc, adaugam grisul si le lasam sa se raceasca.

Pentru foi: frecam osanza cu zaharul pana devine spumoasa, apoi adaugam oul, sarea, esenta si laptele batut in care am dizolvat praful de copt si bicarbonatul.

Omogenizam apoi incepem sa incorporam faina putin cate putin pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.

Il acoperim cu folie si il dam la frigider pentru 30 de minute.

Apoi impartim aluatul in doua parti si intindem prima foaie, o asezam in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei, punem compozitia de mere peste ea si acoperim cu a doua foaie pe care o intepam din loc in loc cu o furculita.

Eu am folosit o tava de 26/36 cm.

Dam tava la cuptor pentru 40 minute la 180 grade, pana cand se coloreaza placinta frumos la suprafata.

Apoi lasam la racit si o portionam.

Pudram cu zahar cu aroma de vanilie si scortisoara.

 

TIPS-URI

1

Laptele batut se poate inlocui cu iaurt de baut.

2

Osanza poate fi inlocuita cu unt + 2-3 linguri ulei.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256897
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256898
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256900
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256901
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256902
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256903
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256904
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256905
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256906
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256907
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256908
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256910
retete culinare - Placinta taraneasca cu mere 256911

COMENTARII (63)

merisor 1

28.08.2016, 23:05

Tina, se poate folosi la fel de bine si untura, osanza oricum nu prea se gaseste decat iarna, in preajma taierii porcilor.
Nu m-am suparat, dar nu am inteles sensul emoticoanelor care rad..

tina58 1

30.08.2016, 10:55

Merisor, draga, radeam de alegerile mele, eu ma pot lua singura la misto pentru ca am un simt al umorului si al autoironiei foarte dezvoltat, si in acelasi timp stiu sa fiu si foarte critica si cu mine insami si cu altii daca merita sa fie criticati, dar nu aveam niciun motiv sa rad de tine sau de reta ta aici. Multumesc pentru raspuns !

merisor 1

30.08.2016, 11:59

Tina

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S