Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'

de CulinaryRainbow in Piine, 18 Dec 2013 | 5120 vizualizari

 

Plăcinta are în spate o istorie de mii de ani. Primele mențiuni ale existenței acestui fel de mâncare au apărut în jurul anului 9500 î.Hr., în perioada neolitică și în noua eră a pietrei, în Egipt. Plăcintele egiptene erau cunoscute sub denumirea ”galettes”,erau umplute cu orz, ovăz, secară și erau unse cu miere. Despre aceste forme incipiente de desert există informații pe pereții mormântului lui Rhamses al II-lea, din Valea Regilor.
Istoricii sunt însă de părere că originea plăcintei este atribuită grecilor, care preparau o pastă din făină cu apă, la care se adaugă grăsime, pastă pe care o înfășurau apoi în jurul unei bucăți de carne. Aceasta servea pentru a găti carnea sau pentru a nu lăsa să iasă sucurile, oferind un suport ușor în călătoriile lungi pe mare.
Bineînțeles că de-a lungul anilor, plăcinta, a prins forme și gusturi deăvârșite, mai ales în funcție de zonele din care provine acestea. Astfel că, azi vă prezint rețeta de plăcinte pregătite ca la Maramu', umplute cu salată, ceapă verde și mărar din ultima recoltă din grădina lui buni, de-acum vreo lună. ( 03.11.2013 ). :)

 

INGREDIENTE

  • Aluatul:
  • 500-600 g făină albă
  • drojdie ( știți deja, în funcție de temperatura încăperii unde aceasta va dospi )
  • apă călduță cât ia la frământat
  • sare după gust
  • Umplutura:
  • 5-6 mâini de frunze de salată verde spălate
  • cozi de ceapă verde și mărar după gust
  • 450 g urdă proaspătă ( se poate înlocui sau renunța la ea )
  • un praf de sare
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu':

Frământăm un aluat compact, cu grijă să nu avem contact direct între drojdie și sare, apoi îl lăsăm la dospit. ( al meu a dospit cam mult ) :)    

Din aluatul crescut se formează 12 cocoloașe care se stropesc cu apă sau se acoperă pentru a nu se usca până coacem toate plăcintele.   

Pentru umplutură, rupem verdețurile ( mai puțin mărarul ), le amestecăm cu sarea, după care le stoarcem surplusul de apă. Adăugăm urda și mărarul tocat, apoi le omogenizăm.  

Întindem puțin prima cocoloașă din aluat și punem la mijloc aproximativ două linguri din umplutura obținută.    

Strângem, apoi întindem aluatul având grijă să nu-l rupem, altfel umplutura se va împrăștia în tigaie iar plăcinta se va îmbiba cu ulei.  

Coacem fiecare plăcintă într-o tigaie în care în prealabil am încins puțin ulei ( este de preferat uleiul de palmier sau alte uleiuri recomandate pentru gătit ). Coacem plăcintele pe ambele părți puțin, până când obținem o culoare frumoasă, aurie.    

Poftă bună!  

 

TIPS-URI

1

Pentru plăcinte de post, renunțați la urdă sau alte brânzeturi. Puteți folosi ca umplutură și magiun, varză, cartofi, sau ce ce nu, zahăr sau nuci măcinate.

2

În mod normal, umplutura aceasta se pregătește din frunze de lobodă, cozi de ceapă verde ( cum să zâce pă la noi :) ), caș de oaie și mărar. Eu am lobodă culeasă din grădină și pusă la congelator, dar cum am avut noroc de puțină salată proaspătă, ceapă și mărar din grădină, în luna noiembrie, am profitat. De urdă, mi-a fost poftă. Vă recomand cu încredere, ambele umpluturi!

RETETA IN IMAGINI

Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'-0
Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'-1
Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'-2
Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'-3
Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'-4
Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'-5

COMENTARII (19)

CulinaryRainbow 1

19.12.2013, 22:38

laura_n 1

22.12.2013, 12:45

ce bunaciuni

CulinaryRainbow 1

22.12.2013, 14:01

Chiar îs tare bune!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41