Pomana porcului

de Bucataras in Porc, 2 Apr 2009 | 9731 vizualizari

 

craciun"La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei", scria Ion Creanga in "Amintiri din copilarie". Peste ani, Radu Anton Roman asternea pe hirtie vorbele: "Zeilor panteonului carpatic li se acorda si azi zile de celebrare si sacrificii singeroase: porcul de Craciun, mielul la Sangeorz, ori berbecul la Samedru". De Ignat, in ziua sacrificiului, este obligatorie si "Pomana porcului":

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg carne din tot porcul in proportii egale (muschiulet, ceafa, file, ficat, costita...)
  • 150 ml vin alb dulce
  • 1 capatina mare de usturoi
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita de boia dulce
  • 1 virf de cutit boia iute
  • sare
  • piper
  • 1 legatura de cimbru
  • 500 ml zeama de carne
  • 300 ml bulion rosii (sau 3 linguri pasta de rosii)
  • 1 paharel de tuica
  • 200g smintina
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pomana porcului:

Carnea se taie cubulete. Se pune uleiul la incins intr-o cratita si se lasa la foc mic. In uleiul incins punem mai intii costita si pieptul sa-si mai lase grasimea. Cind acestea s-au rumenit, se adauga restul carnii. Dupa 10 minute se da cu sare si piper. Dupa alte 10 minute, nu uitati, la foc mic, se adauga boiaua, vinul, rachiul, usturoiul, zeama de carne si sucul de rosii. Se lasa sa fiarba impreuna circa 20 de minute si se amesteca din cind in cind. La sfirsit se pune smintina, amestecind pret de 2-3 minute ultimele clocote.


Se maninca fierbinte, cu un ou prajit alaturi, brinza si mamaliguta.


Reteta adaptata dupa "Tochitura moldoveneasca" - Moldova atributelor, de Radu Anton Roman.


Stiati ca?


Obiceiul sacrificarii porcului de Ignat este unic in lumea crestina si isi are radacinile pe teritoriul tarii noastre in ritualurile vechilor daci din ziua Solstitiului de iarna.

 

COMENTARII (2)

Laly 1

01.07.2010, 00:22

Sefu nu pot primi o portie decat la craciun?
Pai o sa mor de pofta pana atunci

AnyCostescu 1

07.02.2013, 15:23

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

8300 puncte

8010 puncte

7010 puncte

4840 puncte

Ina 7

4370 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Rosii cherry cu usturoi si busuioc
  • 19

    L

  • 20

    MA

  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!