Pomana porcului

de Bucataras in Porc, 2 Apr 2009 | 13877 vizualizari

Pomana porcului

 

craciun"La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei", scria Ion Creanga in "Amintiri din copilarie". Peste ani, Radu Anton Roman asternea pe hirtie vorbele: "Zeilor panteonului carpatic li se acorda si azi zile de celebrare si sacrificii singeroase: porcul de Craciun, mielul la Sangeorz, ori berbecul la Samedru". De Ignat, in ziua sacrificiului, este obligatorie si "Pomana porcului":

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg carne din tot porcul in proportii egale (muschiulet, ceafa, file, ficat, costita...)
  • 150 ml vin alb dulce
  • 1 capatina mare de usturoi
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita de boia dulce
  • 1 virf de cutit boia iute
  • sare
  • piper
  • 1 legatura de cimbru
  • 500 ml zeama de carne
  • 300 ml bulion rosii (sau 3 linguri pasta de rosii)
  • 1 paharel de tuica
  • 200g smintina
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pomana porcului:

Carnea se taie cubulete. Se pune uleiul la incins intr-o cratita si se lasa la foc mic. In uleiul incins punem mai intii costita si pieptul sa-si mai lase grasimea. Cind acestea s-au rumenit, se adauga restul carnii. Dupa 10 minute se da cu sare si piper. Dupa alte 10 minute, nu uitati, la foc mic, se adauga boiaua, vinul, rachiul, usturoiul, zeama de carne si sucul de rosii. Se lasa sa fiarba impreuna circa 20 de minute si se amesteca din cind in cind. La sfirsit se pune smintina, amestecind pret de 2-3 minute ultimele clocote.

Se maninca fierbinte, cu un ou prajit alaturi, brinza si mamaliguta.

Reteta adaptata dupa "Tochitura moldoveneasca" - Moldova atributelor, de Radu Anton Roman.

Stiati ca?

Obiceiul sacrificarii porcului de Ignat este unic in lumea crestina si isi are radacinile pe teritoriul tarii noastre in ritualurile vechilor daci din ziua Solstitiului de iarna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pomana porcului" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Gratar aromat cu cartofi Wadges