Portocale înghețate

de Catalina L in Dulciuri, 27 Dec 2015 | 526 vizualizari

 

Un desert lejer si parfumat.


Portocalul are origine în India, Pakistan, Vietnam, sud estul Chinei și a fost adus de arabi în occident. În sanscrită se numea nâranga (probabil de origine darvidică, nu ariană; în tamilă naru înseamnă parfum. Din India a trecut în Arabia unde se numea naranj și apoi în sudul Franței, numit naurange (pronunțat noránsh)


Apoi în engleză și franceză s-a transformat în orange. Nu în toate limbile se folosește acest nume, în olandeză se numește „sinaasappel” „măr chinezesc”, iar în română, portocală.


În limba română denumirea pomului fructifer portocal provine de la denumirea fructului său, portocală, împrumutată din limba greacă modernă, portokálli, în alfabetul grec, πορτοκάλι, „portocală”.  Toate cuvintele provenite din această denumire (de exemplu „portakal” în limba turcă sau „portacola” în limbile italice de sud precum siciliana și dialectul din Abruzzo) au ca origine cuvântul arab البرتقال (portogal), care el însuși apare în sec. VIII în Spania musulmană, referindu-se inițial la gurile râului Duero, de la care se trage și numele țării Portugalia. 


Această denumire provine din limba latină târzie portus calles : „liman unde navele pot fi trase pe uscat” și este atestată în secolul VI.


(sursa : Wikipedia)

 

INGREDIENTE

  • 2 portocale netratate
  • 1 clementina
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 albuș de ou
  • 12 cl de apa
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Portocale înghețate:

Se spală fructele.

Taiati capacul la porocale si scoateti sucul si pulpa.

Rezervați portocalele și capacelele la frigider.

Radeti coaja clementinei.

Sucul si pulpa le strecurati printr-o sita apasand bine.

Turnati sucul obtinut intro cratita, puneti pulpa fructelor presata, zaharul, apa si coaja clementinei.

Se pune la fiert, amestecand pentru ca zaharul sa se dizolve bine.

Cand incepe sa clocoteasca luam de pe foc si lasam sa se raceasca.

Cand compozitia s-a racit o amestecam cu albusul batut spuma.

Punem la congelator intr-un recipient pentru cel putin 4 ore (amestecati compozitia de 2-3 ori).

Umplem portocalele cu compozitia inghetata, puneti capacul si le puneti la congelator.

Le scoateti 1/4 oră înainte de a servi.

Le puteti taia in 4.

 

Pofta Buna !!!

 

TIPS-URI

1

Le scoateti din congelator 1/4 oră înainte de a servi.

RETETA IN IMAGINI

Portocale  înghețate-0
Portocale  înghețate-1
Portocale  înghețate-2
Portocale  înghețate-3
Portocale  înghețate-4
Portocale  înghețate-5
Portocale  înghețate-6
Portocale  înghețate-7
Portocale  înghețate-8
Portocale  înghețate-9
Portocale  înghețate-10
Portocale  înghețate-11

COMENTARII (7)

Zamfira

Zamfira 1

27.12.2015, 19:35

Xandrinne

Xandrinne 1

28.12.2015, 08:58

miki_a

miki_a 1

28.12.2015, 23:38

Imi place reteta ta!!! Bravo!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!