Prajitura Amandina

de Anamaria Cook in Prajituri, 14 Noi 2012 | 12953 vizualizari

 

Am tot vazut cateva retete de Amandina in ultimul timp si nu am rezistat tentatiei sa nu fac si eu. Amandinele si savarinele erau intotdeauna in topul preferintelor cand tata ne ducea la cofetarie.

 

INGREDIENTE

  • BLAT:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura apa
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • CREMA:
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 300 ml frisca lichida
  • SIROP:
  • 200 ml apa
  • 5 linguri zahar
  • esenta rom (eu am pus o lingura cognac ca nu am avut esenta de rom)
  • FONDANT:
  • 300 g zahar
  • 150 ml apa
  • 2 linguri miere de albine
  • 2 linguri cacao
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Amandina:

BLATUL:

Pentru inceput se prepara blatul. Separati ouale apoi mixati galbenusurile cu zaharul, uleiul si apa pana se deschid la culoare si isi dubleaza volumul. Amestecati faina cu cacao si praful de copt apoi incorporati-o in amestecul de galbenusuri. Mixati albusurile pana devin pufoase si lucioase apoi puneti-le peste galbenusuri si amestecati cu o spatula de jos in sus. Tapetati o tava de cuptor (30X20 cm) cu hartie de copt si turnati compozitia. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180C/gaz 4 pentru 30-35 de minute sau pana trece testul scobitorii.

Cand blatul este gata scoateti din cuptor, ridicati din forma si puneti deoparte. Lasati sa se raceasca complet. Cand blatul s-a racit, taiati pe jumatate.

SIROP:

Puneti la fiert apa cu zaharul si esenta de rom, lasati pe foc mic pana se topeste zaharul. Insiropati blaturile cu siropul obtinut.

CREMA:

Puneti ciocolata cu frisca lichida intr-o cratita pe foc mic. Cand ciocolata s-a topit luati de pe foc si lasati sa se raceasca apoi mixati pana ce crema devine pufoasa. Puneti crema peste o foaie de blat apoi asezati a doua foaie deasupra, usor sa nu se rupa. Pastrati putina crema pentru decor daca doriti.

GLAZURA:

Trebuie sa recunosc ca a trebuit sa fac glazura de doua ori caci prima oara nu am lasat-o pe foc indeajuns. Pentru inceput puneti un vas la frigider (eu am folosit un castron din sticla) apoi intr-o cratita puneti apa si turnati zaharul in mijloc. Lasati pe foc mic pana ce zaharul se topeste si obtineti un sirop grosut (cam 12-15 minute). Picurati putin din siropul obtinut intr-un pahar cu apa rece si daca se formeaza mici bilute pe fundul paharului inseamna ca este gata. Adaugati mierea si luati de pe foc.

Turnati siropul in vasul rece de la frigider si mixati pana ce incepe sa se ingroase si se albeste.

Dupa ce ati asamblat prajitura taiati in cuburi de marime potrivita. Puneti glazura pe baie de aburi adaugati 1-2 linguri de apa si amestecati pana devine fluid apoi  adaugati cacao si amestecati bine. Turnati cate o lingura din glazura obtinuta peste fiecare prajitura, apoi am facut cate o avelina din crema pastrata pe fiecare amandina

POFTA BUNA!!!

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura Amandina-0
Prajitura Amandina-1
Prajitura Amandina-2
Prajitura Amandina-3
Prajitura Amandina-4
Prajitura Amandina-5
Prajitura Amandina-6
Prajitura Amandina-7

COMENTARII (24)

andreea_angelo

andreea_angelo 1

15.11.2012, 18:23

gaby_gabytza

gaby_gabytza 1

19.11.2012, 11:41

ce deliciu

Ligia Bxl

Ligia Bxl 1

22.11.2012, 13:11

ce bine arata

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!