Prajitura "Capriciul Doamnei"

de PatriciaVancea in Dulciuri, 27 Noi 2014 | 2312 vizualizari

 

E o reteta veche, de la maica-mea din caiet, pe care am regasit-o in nemteste la o prietena in varsta, O'mama din Cluj. E potrivita pentru toate ocaziile, ieftina, rapida si foarte frageda si gustoasa. Bucatile se pot manca cu mana, fara teama de a murdari, nu necesita neaparat pastrarea in frigider. Reteta originala este cu nuci macinate, eu am facut-o si cu arahide macinate si cu alune macadamia date prin masina manuala. (Daca macinam cu ajutorul aparatelor electrice actuale, textura alunelor se modifica, in loc sa devina o faina usoara, pufoasa, raman o pasta lipicioasa, care impiedica cresterea cremei in cuptor.) Sper sa va placa.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 300 grame faina de grau
  • 200 grame grasime (poate fi margarina, dar cu untura de porc iese incomparabil mai frageda)
  • 1 galbenus de ou
  • un varf de cutit de sare
  • 100 grame zahar
  • 1/2 praf de cop
  • 2-3 linguri de smantana mai tare

Pentru crema (care se va coace impreuna cu aluatul, in tava):

  • 5 galbenusuri
  • 250 grame zahar
  • 200-250 grame nuca macinata (sau arahide, macadamia etc)
  • 6 albusuri batute spuma separat

Glazura (se face inainte de a scoate prajitura din cuptor):

  • 150 grame zahar
  • 1 lingura cacao
  • apa cat sa acopere
  • 1 lingurita de ness
  • 1 bucata de unt cat o nuca
  • 3 lingurite de esenta de rom
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Capriciul Doamnei":

Pentru aluat, se amesteca faina cu grasimea, se freaca in mana, pentru a rezulta un aluat fraged. Dupa adaugarea celorlalte ingrediente, nu putem adauga din nou faina, pentru ca aluatul se intareste, in loc sa se topeasca in gura, cum ar trebui sa fie.

Adaugam galbenusul de ou, sarea, zaharul, praful de copt si la urma smantana. Framantam bine si intindem in tava apasand cu mana pana umplem suprafata tavii (aluat mai moale).

Batem cele 6 albusuri spuma separat pana "sta telul", apoi frecam spuma in alt vas cele 5 galbenusuri cu zaharul. Adaugam nucile macinate sau arahidele etc. si mai frecam. La urma adaugam spuma de albusuri amestecand usor. Turnam compozitia peste aluatul de baza si dam la cuptor la foc potrivit pentru 20-25 minute. Facem testul scobitorii.

Separat, fierbem glazura (fara unt si fara rom) si tot scoatem cate o picatura pe o farfurie pentru a vedea daca se intareste. Dupa ce luam glazura de pe foc adaugam untul si esenta de rom, amestecand pentru omogenizare. Intindem peste prajitura lasata putin sa se raceasca.

O taiem rece, dupa ce s-a intarit glazura, in forme rombice sau dreptunghiulare. Cantitatea e suficienta pentru o tava foarte mare si rezulta peste 50 de bucati.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

o sugestie: cand se masoara cantitatile de zahar, ele pot fi puse deja in respectivele vase, pentru agilizarea lucrului, practic se poate lucra aproape simultan la toate partile prajiturii.

2

pentru glazura de ciocolata, se poate folosi ciocolata vrac, dizolvata la foc in putina apa, in combinatie cu lingurita de ness si cu esenta de rom. Iese mai tare si se taie mai usor.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura "Capriciul Doamnei"-0
Prajitura "Capriciul Doamnei"-1

COMENTARII (1)

Rocsi

Rocsi 1

28.11.2014, 21:32

Ce prajitura buna!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!