Prajitura "Capriciul Doamnei"

de PatriciaVancea in Dulciuri, 27 Noi 2014 | 9848 vizualizari

 

E o reteta veche, de la maica-mea din caiet, pe care am regasit-o in nemteste la o prietena in varsta, O'mama din Cluj. E potrivita pentru toate ocaziile, ieftina, rapida si foarte frageda si gustoasa. Bucatile se pot manca cu mana, fara teama de a murdari, nu necesita neaparat pastrarea in frigider. Reteta originala este cu nuci macinate, eu am facut-o si cu arahide macinate si cu alune macadamia date prin masina manuala. (Daca macinam cu ajutorul aparatelor electrice actuale, textura alunelor se modifica, in loc sa devina o faina usoara, pufoasa, raman o pasta lipicioasa, care impiedica cresterea cremei in cuptor.) Sper sa va placa.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 300 grame faina de grau
  • 200 grame grasime (poate fi margarina, dar cu untura de porc iese incomparabil mai frageda)
  • 1 galbenus de ou
  • un varf de cutit de sare
  • 100 grame zahar
  • 1/2 praf de cop
  • 2-3 linguri de smantana mai tare

Pentru crema (care se va coace impreuna cu aluatul, in tava):

  • 5 galbenusuri
  • 250 grame zahar
  • 200-250 grame nuca macinata (sau arahide, macadamia etc)
  • 6 albusuri batute spuma separat

Glazura (se face inainte de a scoate prajitura din cuptor):

  • 150 grame zahar
  • 1 lingura cacao
  • apa cat sa acopere
  • 1 lingurita de ness
  • 1 bucata de unt cat o nuca
  • 3 lingurite de esenta de rom
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Capriciul Doamnei":

Pentru aluat, se amesteca faina cu grasimea, se freaca in mana, pentru a rezulta un aluat fraged. Dupa adaugarea celorlalte ingrediente, nu putem adauga din nou faina, pentru ca aluatul se intareste, in loc sa se topeasca in gura, cum ar trebui sa fie.

Adaugam galbenusul de ou, sarea, zaharul, praful de copt si la urma smantana. Framantam bine si intindem in tava apasand cu mana pana umplem suprafata tavii (aluat mai moale).

Batem cele 6 albusuri spuma separat pana "sta telul", apoi frecam spuma in alt vas cele 5 galbenusuri cu zaharul. Adaugam nucile macinate sau arahidele etc. si mai frecam. La urma adaugam spuma de albusuri amestecand usor. Turnam compozitia peste aluatul de baza si dam la cuptor la foc potrivit pentru 20-25 minute. Facem testul scobitorii.

Separat, fierbem glazura (fara unt si fara rom) si tot scoatem cate o picatura pe o farfurie pentru a vedea daca se intareste. Dupa ce luam glazura de pe foc adaugam untul si esenta de rom, amestecand pentru omogenizare. Intindem peste prajitura lasata putin sa se raceasca.

O taiem rece, dupa ce s-a intarit glazura, in forme rombice sau dreptunghiulare. Cantitatea e suficienta pentru o tava foarte mare si rezulta peste 50 de bucati.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

o sugestie: cand se masoara cantitatile de zahar, ele pot fi puse deja in respectivele vase, pentru agilizarea lucrului, practic se poate lucra aproape simultan la toate partile prajiturii.

2

pentru glazura de ciocolata, se poate folosi ciocolata vrac, dizolvata la foc in putina apa, in combinatie cu lingurita de ness si cu esenta de rom. Iese mai tare si se taie mai usor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Capriciul Doamnei"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (1)

Rocsi 1

28.11.2014, 21:32

Ce prajitura buna!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort aperitiv cu mazare si crema de branza

de Rocsi 9

ieri la 21:00

Biscuiti fragezi cu branza sarata si seminte: Reteta simpla si gustoasa

de laura_n 7

ieri la 17:20

Pate de pui si dulceata de zmeura - O combinatie inedita si gustoasa pentru micul dejun

ieri la 13:15

Rețetă de vedetă. Marele tenor Luciano Pavarotti pregatea  Spaghetti aglio ca nimeni altul!

ieri la 11:14

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Cuib de viespi