Prăjitură caramel

de anomisana in Prajituri, 10 Iun 2012 | 15415 vizualizari

 

Totul a pornit de la cererea unui amic de a-i face prietenei lui un tort ce trebuia să conţină musai caramel, alune şi nuci. Restul, la libera mea alegere. Ah, şi nu trebuia să iasă prea dulce. Nu puteam să-i spun că nu am făcut niciodată caramel, aşa că m-am pus pe documentat. La gabi_d am găsit un caramel la care am salivat ore în şir, întrebându-mă dacă sunt în stare să-l fac. La Laura Sava am găsit o combinaţie de caramel cu nuci şi alune, căreia nu i-am putut rezista. Sunt mândră de varianta mea de blat pufos şi elastic ce nu trebuie însiropat, dar aveam o problemă cu ''nu trebuie să fie prea dulce''. Şi mi-am amintit că în asemenea situaţii, soluţia salvatoare este o cremă cu iaurt. Toate bune şi frumoase, am executat tortul, din pricina stresului nu m-am încadrat în timp şi nu i-am mai făcut decorul dorit, iar la sfârşit, tot gustând eu din ingrediente, mi s-a părut atât de bun, încât aproape nu am vrut să-l mai dau. Dar a trebuit să-l dau iar gândul mi-a rămas tot la caramel. După 2 zile nu am mai rezistat, am repetet reţeta, dar am transformat-o într-o prăjitură iar crema nu am făcut-o cu iaurt ci cu cremă de brânză. Nu vă spun cu câtă poftă s-a mâncat, până la ultima fărâmă. Chiar şi soacra mea care nu e înebunită după dulciuri, m-a sunat să-mi spună să ţin minte reţeta că mai vrea. Ce mai... caramelul mi se pare de departe mult mai bun decât ciocolata şi nu ştiu cum de nu l-am descoperit până acum, dar acum ştiu de ce îmi place mult batonul Snickers. Mulţumesc Gabi, mulţumesc Laura pentru reţetele voastre. Ştiu că sunt multe cuvinte, dar sper să mă iertaţi când o să încercaţi o bucăţică din prăjitura asta.

 

INGREDIENTE

BLAT
  • 5 ouă
  • 150 g zahăr
  • 150 g făină sau 120 g budincă caramel şi 50 g făină
  • 1 fiolă esenţă de rom
CARAMEL SIMPLU
  • 400g zahăr
  • 1 lingură miere
  • 450 g frişcă lichidă
  • 50 g unt
CARAMEL CU ALUNE, NUCI ŞI MIGDALE
  • 200 g zahăr
  • 3 ouă
  • 180 g unt
  • 300 g zahăr
  • 100 g alune tăiate
  • 100 g nuci tăiate
  • 100 g migdale mărunţite în robot
CREMA DE BRÂNZĂ
  • 250 g cremă de brînză
  • 250 g lapte condensat
  • 250 g frişcă lichidă
  • 12 g gelatină înmuiată în 50 g apă
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură caramel:

BLAT

Este reţeta clasică de pandişpan cu ouă, la care se adaugă jumătate cantitate de zahăr şi jumătate cantitate de făină. Mie îmi place să înlocuiesc o parte de făină cu amidon, pentru o textură mai fină, dar asta e alegerea fiecăruia. De data asta, în loc de amidon am pus budincă de caramel. Am bătut bine albuşurile cu un praf de sare, am adăugat gălbenuşurile,esenţa de rom, iar la sfârşit am pus făina amestecată întâi cu budinca, şi am amestecat cu o lingură de lemn, de sus în jos, să-şi păstreze aerul încorporat. Am împărţit aluatul în două şi am copt 2 foi în tava mare de 40x28, cam 15 minute fiecare.

CARAMEL SIMPLU

În tuciul cel vechi de la bunica am caramelizat zahărul. Am dat la o parte tuciul de pe foc şi am adăugat frişca şi untul, am omogenizat şi am pus înapoi pe foc. Am fiert cum a zis Gabi, cam 7-8 minute, apoi am adăugat mierea şi am continuat să fierb amestecând, încă vreo 17 minute. Am intrat în panică văzând că se adună de parcă s-ar îmbrânzi, dar am continuat, sperând că va fi bine. Am făcut şi proba picăturii într-un bol cu apă rece (picătura nu trebuie să se împrăştie instant).Am pus vasul într-un vas cu apă rece să se răcescă repede, apoi am turnat totul în blender şi s-a făcut fin de nu-mi venea să cred. I s-a deschis şi culoarea puţin. L-am lăsat să se răcească, iar între timp am executat caramelul cu nuci şi alune.

CARAMEL CU ALUNE, NUCI ŞI MIGDALE

Am început prin a zdrobi grosier 100 g alune şi 100 g nuci, apoi am măcinat în robot 50 g alune şi 50 g nuci. Într-o oală (sau mai bine în tuciul bunicii) am pus 200 g zahăr, ouăle întregi şi untul şi am amestecat, pe foc mic, până s-a îngroaşat compoziţia. Separat am ars cele 300 g zahăr iar când a fost fluid, l-am turnat încet peste crema de ouă , care era în fierbere.  Am amestecat totul bine şi am tras oala de pe foc. Am adăugat nucile, alunele şi migdalele, am amestecat bine, apoi am tras oala deoparte şi m-am apucat de cremă.

CREMĂ DE BRÂNZĂ

Am pus gelatina la înmuiat în apă. Între timp am bătut cu mixerul crema de brânză şi într-un vas separat am bătut frişca spumă. Gelatina dizolvată la microunde am amestecat-o cu laptele condensat, apoi cu crema de brânză, iar la final cu frişca bătută în care adăugasem esenţa de vanilie. 

ASAMBLARE

Am pus în tavă hârtie de copt şi o formă detaşabilă. Am pus un blat de pandişpan, deasupra 2/3 din cremă şi am dat la rece până s-a întărit crema. Am pus deasupra caramel simplu turnând cu o lingură, apoi caramel cu alune, nuci şi migdale, am turnat deasupra restul de cremă şi am dat la rece câteva ore. De ornat eu am ornat cu ce am avut la îndemână, dar asta este la latitudinea fiecăruia. 

Nu am mai multe poze, că m-au lăsat acumulatorii. E clar că trebuie să-mi iau alţii în curând.

TIPS-URI

1

Pentru că ouăle diferă în greutate, întotdeauna le cântăresc, pentru a şti cât zahăr şi câtă făină pun. Altfel, aluatul poate ieşi prea moale sau prea tare.

2

Pentru că nu-mi plac blaturile însiropate, am tot încercat şi până la urmă am găsit o metodă să fie pufoase şi elastice: le acopăr cu şervete umede şi le ţin aşa până montez tortul sau prăjitura.

3

Pentru a o putea tăia în porţii mici, am pus-o 30 de minute în congelator, altfel, curge caramelul din ea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

anomisana 1

11.06.2012, 00:35

Gata, în sfârşit am terminat şi sunt şi eu terminată de răceală. Ne vedem în curând.Până atunci, îmbrăţişări tuturor bucătăraşilor.

Lau 1

11.06.2012, 08:22

merita incercata

Aurelia 07_07 1

20.12.2013, 08:10

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Rulada Moni