Prajitura caramel

de sandytza in Prajituri, 15 Apr 2010 | 6928 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 5 galbenusuri
  • 5 linguri zahar (125 gr)
  • 5 linguri ulei
  • 100 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 140 gr faina
  • 3 linguri cacao
  • esenta de rom
  • Caramel
  • 1 pahar zahar
  • 30 gr apa
  • 1 lingura unt
  • Glazura de ciocolata
  • 170 gr ciocolata (dupa preferinta , eu am amestecat ciocolata cu lapte cu ciocolata neagra)
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri ulei  
  • Sirop
  • 3 linguri zahar
  • 1/2 pahar apa
  • 1 linguri de whisky  
  • Crema
  • 1 plic crema de caramel de la Dr. Oetker
  • 500 ml lapte
  • 3 linguri zahar
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura caramel:

Se bat galbenusurile spuma impreuna cu zaharul. Se adauga treptat uleiul, praful de copt si cacaoa. Se amesteca bine apoi se adauga laptele si faina treptat. Se pune esenta de rom si se toarna totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aprox 25-30 minute pana cand scobitoarea iese curata.

Crema

Se pune praful de cream impreuna cu laptele rece si zaharul intr-un bol si si se bat cu mixerul pana se intareste.

Caramel



Se caramelizeaza zaharul iar cand acesta e lichid se adauga apa si untul. Se pun din nou pe foc si se amesteca pana se topeste untul. Se lasa la racit timp in care se prepara glazura de ciocolata.

Glazura de ciocolata


Se pune ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul si uleiul intr-o craticiora si se pune pe foc la foc mic si se amesteca pana incepe sa se topeasca ciocolata. Se ia de pe foc si se continua amestecul pana cand toata ciocolata este topita. Este foarte important sa nu fiarba de aceea se ia de pe foc inainte de a se topi toata ciocolata.

Sirop

Se caramelizeaza zaharul dupa care se adauga apa si whisky-ul . Se lasa sa fiarba pana cand tot zaharul s-a racit. Nu va faceti griji pt alcoolul din whisky pentru ca la fiert alcoolul se evapora si ramane doar gustul.

Montare

Se pune blatul cu fata in jos si se insiropeaza cu siropul preparat.
Se pune crema si se niveleaza bine. Cand caramelul este rece , se ia cu o lingura si se scurge pe toata suprafata cremei .
Peste caramel se pune glazura de ciocolata lasand 2 linguri de glazura pentru ornat, apoi se pune la rece .
Dupa ce glazura de pe prajitura s-a intarit se scoate de la rece si se scurge cu o lingura glazura pusa deoparte sub forma de linii diagonale. Se pune din nou la rece pana in momentul servirii. Se taie cu un cutit inmuiat in apa calda.

 

TIPS-URI

1

Prajitura se taie cu un cutit inmuiat in apa fierbinte.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura caramel 26740
retete culinare - Prajitura caramel 26742

COMENTARII (8)

nadina73 1

16.04.2010, 10:36

super 5 furculite arata foarte bine

ionix 1

20.04.2010, 20:40

la favorite

gaby_gabytza 1

13.09.2011, 13:20

si eu la fel,la favorite q ea

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L