Prajitura Caramel

de Merisor in Prajituri, 18 Dec 2014 | 27991 vizualizari

 

Aceasta reteta am primit-o ca provocare pentru concursul Dr. Oetker.
Am respectat ingredientele din reteta, in afara de glazura, unde trebuia sa folosesc un plic de glazura de la Dr Oetker, insa nu am gasit la momentul prepararii prajiturii, asa ca am facut o glazura simpla de ciocolata.
Eu ador prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii, iar aceasta este delicioasa cu crema de caramel!
Am folosit pentru aceasta prajitura, o tava cu dimensiunile de 23/36 cm.

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 3 oua
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 5 linguri zahar
  • 800 gr faina
  • 1 fiola Esența vanilie Dr. Oetker
  • 1 plic Amoniu pentru prajituri Dr. Oetker
  • 1 lingurița zeama de lamaie
  • Pentru crema:
  • 250 gr zahar pentru ars
  • 4 oua
  • 250 gr zahar
  • 250 gr nuca
  • 1/2 l lapte
  • 3 linguri faina
  • 300 gr unt
  • 1 plic Finesse coaja de portocale Dr. Oetker
  • Pentru glazura:
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 50 ml lapte
  • 1/2 lingurita ulei de masline
  • Pentru decor:
  • nuca de cocos
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Caramel:

Mixam ouale cu cele 5 linguri zahar rasnit, ca sa fie pudra, apoi adaugam uleiul și laptele și la final, treptat, faina și amoniul stins in zeama de lamaie.

Amestecam faina, la inceput in bol, apoi cand incepe sa se ingroasa aluatul, il rasturnam pe masa de lucru bine infainata.

Vom framanta un aluat nu foarte tare, dar nelipicios si elastic.

Ne oprim din a adauga faina, atunci cand, framantand aluatul, acesta nu se mai lipeste de maini.

Acoperim aluatul cu folie si il lasam la odihnit 30 de minute la loc racoros.

Impartim aluatul în 4 bucati pe care le intindem cu sucitorul de aluaturi si le coacem pe dosul tavii, cate 3-5 minute fiecare, in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Pentru crema amestecam intr-un vas, ouale cu zaharul, putina sare, faina și laptele și punem vasul pe foc(pe baie de aburi) mestecand in el pana cand compozitia ia textura unei budinci.

In acelasi timp, intr-un alt vas, caramelizam 250 g de zahar, mestecand in el sa se caramelizeze uniform, apoi adaugam untul taiat cubulete si tinut la temperatura camerei si amestecam energic pana se topeste atat untul cat si zaharul si totul devine omogen.

Amestecam apoi cele doua creme fierbinti si la final adaugam nuca macinata grosier.

Lasam crema sa se raceasca usor si o impartim in trei parti, pe care le intindem peste trei dintre foi si acoperim cu a patra.

Acoperim foile cu o folie si punem o greutate peste ele, apoi le dam la rece pana a doua zi, sau cel putin o jumatate de zi pana se fragezesc foile si se poate portiona prajitura usor.

Pentru glazura, rupem ciocolata in bucatele si o punem intr-un vas, pe foc moale, adaugand peste ea laptele si uleiul.

Amestecam continuu in vas, pana se topeste ciocolata, apoi o intindem peste ultima foaie a prajiturii, turnand ciocolata la mijlocul foii si intinzand-o rapid peste intreaga foaie, cu dosul unei linguri.

Dam prajitura din nou la rece pana se intareste ciocolata, apoi o portionam.

Pentru ornat am folosit putina nuca de cocos pe care am presarat-o peste niste forme speciale cu diverse decupaje.

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de faina depinde de tipul acesteia, precum si de celelalte ingrediente folosite: marimea oualelor, tipul de ulei sau de lapte, dar asa cum am precizat, punem faina treptat si ne oprim atunci cand aluatul nu mai este lipicios(din cand in cand ne infainam mainile in timp ce il framantam.)

2

Uleiul adaugat in glazura de ciocolata, ajuta ca aceasta sa fie mai lucioasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (59)

Andra_Constantinescu 1

20.12.2014, 23:19

A fost buna

Panacris 1

23.01.2015, 18:30

Bună și ideea cu uleiul Eu pun unt în glazură Foarte bună prăjitura

Ancutsa 1

05.12.2017, 15:22

Super buna! Si ce frumoasa e!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu visine si branza