Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas

de merisor in Prajituri, 13 Mar 2016 | 1240 vizualizari

 

Prajitura aceasta este deosebita prin combinatia de aluat fraged, care este usor sfaramicios si bezeaua cu ciocolata combinata cu fructele de ananas.


Datorita aluatului fraged, fructele se opresc din migrarea lor catre baza prajiturii conferind astfel si un aspect placut prajiturii.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluatul fraged:
  • 2 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 150 g unt (65%)
  • 150 ml iaurt de baut
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 500 g faina
  • un praf sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Pentru bezeaua cu ciocolata:
  • 8 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • un praf sare
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 200 g ciocolata mixta(alba + neagra)
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 8 linguri faina
  • 8 linguri pesmet
  • 1/2 plic praf de copt
  • 500 g compot de ananas(fructele)
  • Pentru topping:
  • siropul de la compot
  • 2 linguri amidon
  • 1 lingura zahar
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas:

Pentru aluatul fraged, frecam galbenusurile cu un praf de sare si untul cu zaharul, apoi combinam cele doua amestecuri, si adaugam esenta, iaurtul si faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt.

Framantam un aluat atat cat sa nu se mai lipeasca de maini, pe care il intindem in tava tapetata cu hartie de copt si il intepam cu o furculita din loc in loc.

Il lasam la odihnit, la rece, pana cand pregatim bezeaua.

Pentru bezeaua cu ciocolata, incalzim smantana pentru frisca, fara a atinge punctul de fierbere si topim ciocolata in ea.

Se adauga bucati de ciocolata in smantana si se amesteca intens pana cand se topeste toata ciocolata si se omogenizeaza compozitia.

Mixam albusurile spuma cu un praf de sare si zeama de lamaie, apoi adaugam, treptat, zaharul si mixam in continuare, pana obtinem o bezea ferma.

Adaugam compozitia de ciocolata, calda si omogenizam din nou, apoi scoatem mixerul si introducem o spatula, sau un tel.

Adaugam treptat si alternativ cate o lingura de pesmet si una de faina, dar si praful de copt pe care il cernem impreuna cu o lingura de faina.

Adaugam cantitati din cele doua ingrediente, pana cand obtinem o compozitie de textura celei de chec.

Eu m-am oprit la 8 linguri de pesmet si 8 de faina, dar cred ca ar fi mers si cu 7/7.

Intindem compozitia rezultata, peste aluatul din tava si presaram pe deasupra bucati de ananas, scurse de sirop.

Oprim 4-5 bucati si pentru topping.

Dam tava la cuptorul preincalzit si coacem prajitura pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau pana cand trece testul scobitorii.

Dupa stingerea focului, mai lasam prajitura in cuptor 5 minute, sa fim siguri ca nu se lasa, la contactul cu aerul rece.

Pentru topping, punem siropul de la compot la incalzit si desfacem amidonul in el.

Adaugam si zahar, dupa gust(eu am pus o lingura) si fierbem compozitia pana cand se ingroasa.

O lasam sa se tempereze cateva minute si ornam prajitura cu ea.

Eu am ornat doar o jumatate din prajitura cu acest topping, cealalta jumatate am pudrat-o cu zahar.

 

Sa va fie de folos!

 

 

TIPS-URI

1

In compozitia de bezea se pot pune orice fel de fructe, proaspete sau din compot.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-0
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-1
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-2
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-3
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-4
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-5
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-6
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-7
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-8
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-9
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-10
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-11
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas-12

COMENTARII (43)

anca_rm

anca_rm 1

15.03.2016, 09:10

o prajitura minunata

elucubratiiculinare

elucubratiiculinare 1

15.03.2016, 16:28

yammy

Bya Ralu

Bya Ralu 1

17.03.2016, 15:44

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!