Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale)

de Zamfira in Prajituri, 24 Oct 2015 | 1609 vizualizari

 

Un desert fin, o prăjiturică 100% de casă, sănătosă și bună … bucuria copiilor dar și al adulților. Combinația de banane cu pandișpan moale este excepțională. Vă recomand această variantă – chitră- dar se poate folosi și altă variantă de fructe confiate.
Chitra
Originar din văile meridionale ale munților Himalaya și din Indochina, chitrul a fost adus în Persia cu mai multe secole înainte de Hr. Grecii au fost primul popor care l-a cultivat începând din secolul IV înainte de Hr. Portocalele și lămâile își fac apariția mult mai târziu, chitra fiind timp de mai multe secole singurul fruct cunoscut dintre citrice și cel mai vechi reprezentant al acestora.
De mai multe milenii, chitra este recomandată în mod tradițional în tratarea reumatismelor articulare. În uzul extern, acesta este recunoscut pentru calitățile sale tonifiante și purificatoare.

 

INGREDIENTE

  • 3 banane
  • o cutiuță de coajă de chitră (6-7 linguri de coajă confiată de lămâie sau portocală)
  • 5 ouă
  • 10 linguri de zahăr
  • 10 linguri de ulei
  • 10 linguri de făină
  • 2 esențe de lămâie
  • 1 praf de copt
  • sare
  • pentru uns tava unt și pesmet
  • Pentru siropul de lămâie
  • 200 g zahăr pudră
  • zeama de la o lămâie
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale):

Omogenizăm foarte bine gălbenușurile cu zahărul, esențele de lămâie și uleiul.

Batem albușurile cu un praf de sare.

Adăugăm făina amestecată cu praful de copt (cernută), adăugăm spuma tare din albuș.

Ungem cu pușin unt o tavă de prăjitură (yena) și o pudrăm din belșug cu pesmet.

Curățăm bananele de coajă și le tăiem în rondele de 1-1,5 cm grosime.

Așezăm rondelele pe fundul tăvii.

Turnăm aluatul peste banane.

Deasupra punem coaja mărunțită de chitră, portocală sau lămâie. Punem tava în cuptorul încălzit. Timp de coacere 30 minute la foc potrivit.

După ce se răcește stropim cu siropul din zeamă de lămâie amestecată cu zahăr pudră.


 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408474
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408475
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408476
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408477
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408478
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408479
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408480
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408481
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408482
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408483
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408484
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408485
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408486
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408487
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408488
retete culinare - Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale) 408489

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (21)

Zamfira 1

24.10.2015, 20:53

Licurici, multumesc!

Gherca Daniela 1

26.10.2015, 09:05

ce arome

Zamfira 1

26.10.2015, 09:28

Daniela

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29