Prajitura cu bezea si crema de lamaie

de Lavinia in Prajituri, 3 Feb 2014 | 11304 vizualizari

 

Prajitura asta m-a cucerit de cand am vazut-o la Dia .Am facut-o de Revelion iar musafirii au fost foarte incantati de ea.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 180 g faina
  • 1 praf de sare
  • Pentru bezea:
  • 5 albusuri
  • 200 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 150 g rahat taiat cubulete mici
  • 50 g stafide
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 praf de sare
  • Crema:
  • 5 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • coaja si zeama de la 1 lamaie
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 350 ml lapte
  • 250 g unt (82% grasime)
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Glazura:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 5-6 linguri frisca lichida
  • 1 lingurita unt
  • bombonele colorate pentru decor
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu bezea si crema de lamaie:

Intr-un bol incapator am mixat ouale cu zaharul si praful de sare pana si-au triplat volumul.(15-20 de minute la viteza maxima)

Faina am cernut-o de doua ori apoi am adaugat-o lingura cu lingura peste oua amestecand usor de sus in jos cu ajutorul unei spatule.

Am tapetat o tava (35/25 cm) cu hartie de copt si am copt pandispanul in cuptorul preincalzit pentru 25 de minute(testul scobitorii)

Am lasat pandispanul sa se raceasca in cuptor pana a ajuns la temperatura camerei .

Pentru bezea am mixat albusurile spuma apoi am adaugat treptat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea foarte tare si lucioasa.

Am adaugat amidonul si am amestecat usor pentru a nu se lasa albusurile.

Peste bezea am adaugat rahatul ,stafidele si esenta de rom.

Cu miscari usoare am incorporat si rahatul apoi am pus bezeaua intr-o tava (35/25 cm ) tapetata cu hartie de copt si am copt-o 1 ora la foc mic.

Am lasat bezeaua in cuptor sa se raceasca pana a ajuns la temperatura camerei.

Pentru crema am mixat galbenusurile cu zaharul,am adaugat praful de budinca,laptele si coaja si zeama de la 1 lamaie .

Am pus compozitia pe foc amestecand continuu pana s-a ingrosat apoi am lasat-o la racit.

Untul moale la temperatura camerei l-am mixat pana a devenit spumos apoi am adaugat lingura cu lingura din crema de oua si vanilia si am mixat pana am obtinut o crema pufoasa.

Pe un platou am pus pandispanul si peste el am pus crema de lamaie si am nivelat bine.

Am dezlipit cu grija bezeaua de pe hartia de copt si am pus-o peste crema.

Am dat prajitura la rece pana am pregatit glazura.

Am topit ciocolata cu frisca si untul pe baie de abur apoi am pus-o peste prajitura si am nivelat.

Pentru decor am presarat fulgi de ciocolata alba si bombonele colorate.

Am lasat prajitura la rece peste noapte.

TIPS-URI

1

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu bezea si crema de lamaie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

diaconta 1

06.02.2014, 16:15

Liicuta,buna ziua
Multumim pentru aprecieri.
Avand in vedere ca Lavinia a facut prajitura urmand o reteta care-mi apartine,am sa-mi spun parerea.
Blatul e un pandispan deosebit de pufos,deci nicidecum nu l-as insiropa.Daca se respecta exact timpul de mixare,sigur va fi foarte pufos.
Eu am facut crema cu portocala,a fost o crema foarte aromata si fina,gustul e deosebit daca se pune doar putina coaja de portocala ori lamaie,altfel sigur ca va deveni amaruie.
La glazura,eu am adaugat si o lingura de miere,ii va da o textura deosebita.
Iar ca timp de preparare,nu am socotit si curatenia la locul de munca
Zi frumoasa si sper sa mai incerci retetele noastre.

Liicuta 1

07.02.2014, 14:59

Buna Diaconta,
O sa mai incerc cu siguranta retetele voastre, acesta fiind dealtfel si scopul prezentei mele printre voi
De asemeni am sa mai prepar odata pandispanul dupa reteta ta si o sa ma asigur ca voi urma intocmai instructiunile pas cu pas. Cuptorul meu este electric. Ai vrea sa imi dai sfaturi in ceea ce priveste modul de coacere al pandispanului de la A la Z? La ce temperatura si cam cat trebuie tinut in cuptor? Eu am preincalzit cuptorul la 200°C, dupa care am copt pandispanul la 170°C pana cand acesta a inceput sa se desprinda de pe margini, a capatat culoarea aurie si a trecut testul cu scobitoarea. Am stins cuptorul si l-am mai tinut in cuptor cu usa intre deschisa ca sa se obisnuiasca cu temperatura camerei. E foarte posibil sa fi fost o greseala de copt; crema de lamaie, recunosc, am pus foarte multa coaja de lamaie rasa . Voi incerca cu siguranta si varianta cu portocala. Glazura am sa mai fac, si o sa ii adaug si miere. E oricum un deliciu
Iti multumesc pt idei!
Sa ai parte de o zi buna si multa sanatate! Liliana

Lavinia 1

08.02.2014, 11:17

Buna ziua
Iti multumim pentru aprecieri
Cum a spus si Dia,daca este respectat intocmai timpul de mixare cu siguranta va iesi foarte pufos.
Iar eu am sa incerc si cu crema simpla de vanilie,cu siguranta va fi foarte gustoasa.

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Alba ca Zapada